Lidé se do poškozeného domu ve Frenštátě vrátí snad o prázdninách

Frenštát pod Radhoštěm – Obyvatelé domu ve Frenštátě pod Radhoštěm, který sousedil s panelákem zničeným únorovým výbuchem plynu, se stále nemohou vrátit do svých bytů. Pokračují tam nezbytné opravy. Zpátky se budou moci nastěhovat pravděpodobně v červenci.

„Dělají se tam nové příčky, odpady, komíny, vše směřuje k tomu, aby byly byty co nejdříve uvedeny do obyvatelného a bezpečného stavu,“ řekla starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová. Dodala, že pak se ještě bude na celém domě dělat nová fasáda.

Obyvatelé poškozeného domu zatím bydlí u příbuzných nebo využívají náhradního bydlení, které jim poskytlo město. Oprava je náročnější, než stavební experti původně předpokládali. Termín se už několikrát posouval. „Proto už nikdo nechce žádný termín raději říct. Snad by to ale mohlo být v první prázdninový měsíc,“ doplnila starostka Leščišinová.

Výbuch plynu ve vedlejším domě zřejmě úmyslně způsobil sedmapadesátiletý Antonín Blažek. Při neštěstí zemřelo šest lidí, včetně tří dětí a pravděpodobného viníka. Dalších jedenáct lidí utrpělo zranění, někteří z nich se dosud léčí. Exploze a následný požár kompletně zničily třípatrový dům se šesti byty, poškodily i dva sousedící domy.

Do sbírky na pomoc lidem z vybuchlého domu už lidé poslali více než dvacet jedna milionů korun. Skoro šestnáct milionů už město lidem vyplatilo.