Ostrava včera prožila svou muzejní noc

Ostrava – Muzejní noc je akce, která má svou tradici ve městech po celé Evropě. Včera ji zažili i v Ostravě. Od pěti hodin večer do půlnoci mohli zadarmo navštívit třicet tři muzeí, divadel a dalších kulturních míst. Přišlo přes třicet tisíc lidí.

Ostrava zažila nezvyklý ruch a tisíce lidí, pro které se na sedm hodin otevírají muzea, galerie i industriální skvosty. Podívají se tam, kam se běžně nedostanou, a navíc v době, kdy už Ostrava spí.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

Červená Karkulka hledající babičku prošla s malými diváky celé Divadlo loutek.

Z divadla se mohlo jít sedm kilometrů do dolu Landek. Návštěvníci mohli sfárat v těžní kleci do hloubky šest set dvacet dva metrů a poznat, v jakých podmínkách horníci těžili uhlí.

Zájemců bylo hodně a vysloužilí horníci trávili pod zemí celou noc. Jako na šichtě před jednadvaceti lety, když v dole kopali uhlí.

To sedmiletý Jakub chce být astronomem. O půl jedenácté mimořádně nemusel jít spát. Do improvizovaného planetária přišel poznávat hvězdy.

O půl hodiny později už čekala návštěvníky noční obloha naživo. Tentokrát sedmdesát tři metrů nahoře, na ostravské radniční věži.

Třicet tři kulturních organizací a v nich dvacet osm tisíc lidí, to jsou čísla letošní muzejní noci.