Několik desítek lidí demonstrovalo v Ostravě za sociální bydlení

Ostrava – Přibližně čtyřicet lidí demonstrovalo před ostravskou radnicí proti přístupu města k sociálnímu bydlení. Odkazovali především na obyvatele Přednádraží, kteří mají opustit dům, ale nedostali náhradní byty, i když to nejsou dlužníci. Předražené ubytovny odmítají. Od radnice se demonstranti přesunuli před hotel, ve kterém začala konference, jíž se účastní zástupci Evropské komise. Nesli transparenty s nápisy Ruce pryč od chudých, Nejsme vaše loutky nebo Stop kšeftování s chudobou.

Před ostravskou radnicí se sešli především zástupci neziskových organizací, někteří chtějí odpoledne vystoupit na jednání zastupitelstva Moravské Ostravy a Přívozu. Zastupitelé mají dnes jako poslední bod schůze právě Přednádraží. „Důvodem demonstrace je přetrvávající neochota radnice jednat s Romy i s občanskými iniciativami o uvolnění bytového fondu pro lidi, kteří jsou v nouzi a nemají kam jít, a to ne vlastní vinou,“ uvedl za organizátory akce Ondřej Marek z ProAlt Ostrava. Na demonstraci přišli také lidé z Přednádraží. „Zkoušel jsem žádat o městský byt a všechno to zamítli, nevím proč, dluhy jsem neměl. Budu to zkoušet znovu,“ poukázal z nich.

Za viníky situace, která nastala v Přednádraží, označil kromě městského obvodu také celé město, které se podle Marka nezabývá havarijním stavem kanalizace, a majitele budov společnost Domy Přednádraží, který se o budovy nestaral.

Místostarostka Moravské Ostravy Petra Bernfeldová upozornila, že obvod má platné zásady pro přidělování obecních bytů. „Jsou pro všechny stejné. Samozřejmě, když si prostudují zásady a budou splňovat podmínky, tak se do výběrového řízení určitě mohou přihlásit,“ uvedla. Ondřej Marek ovšem podmínky kritizoval. „Jsme proti tomu, aby byla politika města taková, že dává sociální byty jen tomu, kdo nebere dávky. K čemu pak ty sociální byty jsou?“ podotkl.

V bývalých drážních domech nedaleko lokomotivního depa v ulici Přednádraží žijí dnes lidé v posledním domě a to přesto, že je majitel budovy vykázal. Odmítají se odstěhovat, dokud nedostanou náhradní byty. Když společnost Domy Přednádraží budovy koupila, plánovala jejich rekonstrukci. Vše se zaseklo na rozbité kanalizaci, kvůli které zůstávají v domech splašky. Nikdo se však neměl k jejich opravě, nebylo totiž jasné, zda patří městu, státu nebo Českým drahám. Nakonec se z oblasti stalo neobyvatelné ghetto.