Odstřelovači z celého světa soutěží v Libavé

Libavá - Policejní a vojenští odstřelovači z Česka i ciziny se sjeli do vojenského prostoru Libavá, aby poměřili své schopnosti. V soutěži startuje sto třicet specialistů z celého světa, elita mezi odstřelovači.

„Mistrovství slouží ke srovnání dovedností a schopností specialistů ozbrojených složek a speciálních oddílů. Policisté se dostávají do nebezpečných situací a musejí být řádně vycvičeni. Závody jsou dobré i k tomu, aby si muži vyzkoušeli, jaké výkony podávají pod tlakem,“ vysvětlila Jiřina Hofmanová z Policejního prezidia.

Vedle policejních a vojenských střelců přijeli také zástupci ochranné služby České republiky i ze zahraničí. „Jsou to alfa týmy, které chrání prezidenty z okolních států. Máme tady Američany, kolegy z Německa, Ruska, Ukrajiny, Litvy, Mongolska a ze Slovenska,“ doplnila Hofmanová.

Závodníci si na Libavé vyzkoušeli také modelové situace, které se stávají například na zahraničních misích.

Příležitost potkat se s kolegy z celého světa vítají i soutěžící. Jsou mezi nimi zkušení váleční veteráni. „Strávil jsem tři a půl roku ve Vietnamu, ztratil jsem tam mnoho přátel. Stále se mi o tom zdá, nikdy na to nezapomenu,“ řekl Američan Fernando Rondon. Soutěž policejních odstřelovačů má na Libavé dlouholetou tradici, letos se koná popatnácté.