Ostrava koupí Bazaly. Baník má šanci na záchranu

Ostrava – Ostravští zastupitelé koupí za 115 milionů korun od zadluženého fotbalového klubu Baník stadion Bazaly. Návrh prošel těsně při opravném hlasování. Klub by měl být díky tomu schopen splatit své dluhy a může se stihnout odvolat proti rozhodnutí Fotbalové asociace České republiky, která především kvůli dluhům rozhodla neudělit Baníku licenci pro profesionální soutěže na příští rok. Kultovnímu klubu hrozilo, že spadne do třetí ligy. Jeho vedení už dříve oznámilo, že v případě, že město klubu nepomůže, okamžitě vyhlásí insolvenci.

Ke schválení návrhu bylo potřeba minimálně 28 hlasů, tedy nadpoloviční většina pětapadesátičlenného zastupitelstva. Návrh při prvním hlasování neprošel o jediný hlas. Pro hlasovalo 27, proti 12 a zdrželo se osm zastupitelů. Usnesení se ale nakonec revokovalo a v opakovaném hlasování se pro vyjádřilo 29 zastupitelů, 12 bylo proti a sedm se zdrželo.

Své původní stanovisko změnili Vojtěch Mynář z ČSSD a Tomáš Mrázek z TOP 09, kteří se v prvním hlasování zdrželi. „Baník si zažil pár minut klinické smrti,“ řekl několik minut po opakovaném hlasování spolumajitel klubu Petr Šafarčík.

Vstup Tomáše Vzorka: Město klub podrží (zdroj: ČT24)

Primátor Petr Kajnar z ČSSD prohlásil, že je rád, že se fotbalový klub podařilo zachránit. Podle jeho mínění je Baník značkou Ostravy. „Je to důležité pro Ostravu, i když Baník jednoznačně nepatřil vždycky jenom k tomu pozitivnímu, co se o Ostravě říkalo,“ řekl Kajnar. Připomněl, že když město dělalo průzkum s mimoostravskými obyvateli, na prvním místě si vybavili doly, pak znečištěné ovzduší a jako třetí právě Baník. „Takže z toho pohledu je Baník pořád nejpozitivnější a bylo by škoda ho ztratit,“ uvedl.

O tom, zda Baník obdrží profesionální licenci nutnou pro start v příští prvoligové sezoně, rozhodne Licenční tribunál. Podle licenčního manažera FAČR Stanislava Rýznara definitivní verdikt musí vynést do 31. května, kdy musí asociace o výsledcích licenčního řízení informovat také orgány UEFA. Tribunál, který o osudu Baníku rozhodne, je tříčlenný. Jeho složení není známé, aby členy nemohl nikdo ovlivňovat.

Město, jež v tomto roce hospodaří s rozpočtem zhruba sedm miliard korun, původně zvažovalo, že by odkoupilo 100 procent akcií společnosti Bazaly. Vedení města se nakonec rozhodlo, že před koupí akcií upřednostní odkup nemovitostí. Podle původního odhadu společnosti PricewaterhouseCoopers mají nemovitosti reálnou tržní hodnotu 111,5 milionu korun. Dalším znaleckým posudkem, který si město nechalo zpracovat, byly nemovitosti oceněny na zhruba 115,6 milionu korun.

Ostravská radnice bere odkup stadionu jako investici do budoucna a zatím se nerozhodlo, zda se bude investovat do jeho rekonstrukce. Město dokončuje rekonstrukci vítkovického stadionu za téměř miliardu korun, nejpravděpodobnější je tedy varianta, že Baník bude několik následujících sezon hrát právě ve Vítkovicích. O budoucnosti Bazalů jakožto domovského stadionu Baníku tak není ještě zdaleka rozhodnuto.

Šafarčík se snažil zastupitele přesvědčit už během jednání. Připomněl, že když klub před více než rokem přebíral, byl na tom Baník podstatně hůře. Podle Šafarčíka se novému vedení podařilo stabilizovat provozní hospodaření klubu a o 30 milionů korun snížit dluhy předchozího majitele. Zároveň uvedl, že dluhy Baníku byly asi o 60 milionů korun vyšší, než noví majitelé původně předpokládali.

Reportáž Radka Wiglasze a Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod