Žirafí sameček opouští ostravskou zoo

Ostrava - Samec žirafy Rothschildovy Manu opouští ostravskou zoologickou zahradu. Míří do Jihlavy, kde spolu s dalšími mladými samci vytvoří základ chovu žiraf. Výměna mezi zoologickými zahradami probíhá v rámci Evropského záchovného programu a je zdarma.

Manu se v ostravské zoo narodil před třemi lety. Teď se stěhuje. Na cestu se připravoval týdny dopředu, pojede totiž za plného vědomí.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Na zkouškách to šlo, pak se akce rozběhla naostro. Chvíle napětí a třímetrový sameček byl uvnitř. Na cestu se vydal ve speciálně upraveném boxu.

Nový domov najde Manu v Jihlavě. V tamní zoologické zahradě budou mít žirafy vůbec poprvé. Ve zbrusu novém pavilonu mu budou dělat společnost další dva mladí samci – Paul z Německa a Zuberi z Belgie.

„Je přebytek samců, tím pádem je nutné je někam dávat, shromažďovat pro případ, že by je bylo potřeba,“ uvedla Eliška Kubíková, ředitelka ZOO Jihlava.

Ve stádě totiž můžou mít samice jen jednoho samce, i proto už Manu nemůže v Ostravě zůstat. Soupeřil by se svým otcem.

„Hrozilo by, že by mohl pářit naše samice, z níž mnohé jsou s ním v příbuzenském poměru, a to je v rámci záchovným programů nepřípustné,“ uvedla Šárka Kalousková, mluvčí, ZOO Ostrava.

Žirafy Rothschildovy chová ostravská zoo od roku 1987. Zatím se podařilo odchovat patnáct mláďat.