V pondělí se rozhodne o dalším osudu klubu

Ostrava - Ani tři dny před hlasováním není jasno, zda město Ostrava finančně pomůže Baníku. V pondělí budou rozhodovat zastupitelé o tom, jestli koupí za sto patnáct milionů stadion na Bazalech. Klub by tak měl peníze na úhradu svých dluhů. Pokud zastupitelé klubu nepomůžou, přijde o první ligu a skončí v insolvenci.

Sestupu do druhé ligy sice zatím Baník uniká o čtyři body, sto sedmdesát milionů dluhů ho ale stahuje rovnou do té třetí a v nejhorším případě k zániku. Zastupitelé budou v pondělí jednat o návrhu, podle kterého by zastupitelé koupili pozemky a budovy v areálu na Bazalech.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Majitelům Baníku tak zůstane prvoligová licence a práva na veškeré klubové hráče.

Do majetku města by přešlo hlavní a tréninkové hřiště i tribuny. Za to vše by klubu zaplatil sto patnáct milionů korun. Baník by pak obratem podepsal s městem nájemní smlouvu na pět let.

„Provozní náklady by šly za fotbalovým klubem a fotbalový klub by nám platil ještě nějaké nájemné, které by činilo přes milion ročně,“ uvedl Petr Kajnar, primátor Ostravy.

V novém návrhu už navíc není povinnost města Bazaly rekonstruovat a klub by se pravděpodobně stěhoval na nově zrekonstruovaný stadion do Vítkovic. Vedení města se tímto ústupkem snaží přesvědčit i zastupitele, aby návrh podpořili. V tom případě by totiž klub mohl v odvolání získat prvoligovou licenci.

Záležet tak bude na zastupitelích. Opozice má jasno. Hnutí Ostravak koupi Bazalů nepodpoří, komunisté jen za nižší cenu, a proto se chystají přijít s vlastním návrhem. TOP 09 se pravděpodobně zdrží. Pro bude jen ODS. Rozhodne tak pravděpodobně situace v klubu ČSSD. Právě kvůli neshodám mezi sociálními demokraty na konci dubna, ostravští radní návrh na pomoc Baníku ze zastupitelstva stáhli.