Astronomové zvou na Švarnou Hanku na pozorování oblohy

Praha, Staré Hamry – Astronomický ústav Akademie věd České republiky pořádá v sobotu přednášky s pozorování v terénu, a to v oblastech tmavé oblohy na Starých Hamrech v Beskydech a v Jizerských Horách. Beskydskou akci, která se jmenuje Jarní astronomický den, pořádají akademici na chatě Švarná Hanka.

„Po přednášce o nebeských objektech bude následovat komentovaná prohlídka oblohy a pozorování profesionálními dalekohledy,“ uvedl Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd České republiky. Výklad začíná ve čtyři hodiny odpoledne na louce u chaty.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Beskydská oblast tmavé oblohy na hranici Česka a Slovenska má více než tři sta kilometrů a její střed je kolem obcí Staré Hamry a Bílá. Je vůbec nejtmavší v Česku, podle Bortleho devítimístné stupnice má číslo 3. O stupeň méně tmavá je obloha v pohraniční oblasti v Jizerských horách. A nejtmavší na světě je chilská poušť Atakama, kde je také slavná observatoř.

Chilská observatoř ALMA
Zdroj: ČT24

V Jizerských horách vybrali astronomové pro sobotní pozorování Slunce a večerní oblohy údolí Jizery a Jizerky, kde jsou vedle Beskyd nejlepší podmínky pro pozorování hvězdného nebe. Městská obloha je znečištěna obrovským množstvím světelných zdrojů. Toto znečištění, kterému se říká také světelný smog, je podle astronomů závažný globální problém. Přednášky v Beskydech i Jizerských horách jsou zdarma.