Město Ostrava a kraj se zavázaly k podpoře elektromobility

Ostrava - Moravskoslezský kraj a město Ostrava mají ode dneška tři služební elektromobily. Oba úřady se připojily k projektu Elektromobilita Skupiny ČEZ, který vozidla na alternativní pohon propaguje. Ostrava i kraj se zavázaly, že budou podporovat rozvoj elektromobility. Hlavní motivace je ochrana životního prostředí.

„Elektromobilita může významně přispět ke zlepšení kvality ovzduší v celém kraji. Jde o dopravu budoucnosti, kterou plně podporujeme,“ prohlásil hejtman Miroslav Novák, který pro kraj převzal dva elektromobily. Na severu Moravy jezdí těchto vozů několik, v Ostravě také fungují dvě dobíjecí stanice. A dnes k nim přibyla další, která je před krajským úřadem.

Jedno auto, které bude sloužit ostravskému magistrátu jako běžný služební vůz, převzal primátor Ostravy Petr Kajnar. „Jsem rád, že si auto můžeme vyzkoušet. Budou-li elektromobily úspěšné, mohou bezesporu přispět ke zlepšení životního prostředí v regionu,“ míní Kajnar.

ČEZ zahájil projekt Elektromobilita v roce 2010. Cílem je navrhnout a otestovat komplexní řešení elektromobility jako služby, která kombinuje veřejnou dobíjecí síť s dodávkami elektřiny. ČEZ už nainstaloval v Česku více než třicet dobíjecích stanic, uvedl do provozu čtyřicet elektromobilů. „Jejich parametry se postupně zlepšují, v příštích dvou letech bude do České republiky uvedeno až patnáct modelů od předních světových automobilek. Cena přitom klesá,“ uvedl Pavel Cyrani z firmy ČEZ.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)