Zemřel válečný stíhač a milovník Ostravy Zdeněk Škarvada

Ostrava – Generál ve výslužbě a někdejší stíhací pilot britské královské letky RAF Zdeněk Škarvada z Ostravy zemřel v úctyhodných 95 letech. Jeho úmrtí bylo náhlé, zemřel v sobotu v jedenáct hodin večer.

Rodák z Olešnice na Blanensku nastoupil v roce 1935 na Vojenské letecké učiliště v Prostějově, po dvou letech složil přísahu jako pilot. V roce 1939 odešel do Polska a poté přes Sovětský svaz do Velké Británie, kde vstoupil do služeb u 310. perutě RAF.

V únoru 1942 musel kvůli závadě na letounu seskočit nad kanálem La Manche. Zachránili ho němečtí námořníci, válka tak pro něj pokračovala po zajateckých táborech. Na jejím konci se ocitl v tisícikilometrovém pochodu smrti.

Legendární generál a bývalý pilot britského Královského letectva (RAF) Zdeněk Škarvada, který bojoval o Anglii za druhé světové války, přivítal 14. září dvojici bojových letounů Eurofighter Typhoon F2 RAF na ostravském letišti v Mošnově. Nejmodernější evropské stroje přilétly na sedmý ročník Dne NATO, jejich přistání je prvním ve střední a východní Evropě. Bojový letoun vyvinuli Britové společně s Němci, Italy a Španěly. Letectva těchto čtyř zemí ho používají od loňského roku, jeho čerstvým odbě
Zdroj: Krzywoň Dan/ČTK

Po válce získal hodnost štábního kapitána letectva, stal se velitelem 8. leteckého pluku a velitelem výcvikové letky Vojenské letecké akademie. V roce 1950 ho režim z politických důvodů propustil z armádních služeb, pracoval jako horník.

Medaili Za hrdinství dostal v roce 1997, o tři roky později byl jmenován brigádním generálem. Byl rovněž držitelem řady válečných vyznamenání. V roce 2007 se stal také čestným občanem Ostravy. „Udělení čestného občanství si vážím. Je to pro mě pocta. Cením si toho skoro víc než předchozích ocenění,“ řekl tehdy Škarvada, který své působení v Ostravě označil za ironii osudu. „Před válkou jsem v Ostravě nikdy nebyl. Znal jsem ji jen z místopisu ze školy,“ vzpomínal tehdy Škarvada, který za svůj život pilotoval přes 50 typů letadel a jeho heslem bylo: Nevzdávej se!

Letec RAF Zdeněk Škarvada
Zdroj: ČT24
Vydáno pod