Olomoucký kraj pomůže neziskovým organizacím

Olomouc – Semináře, veletrhy i konference, to vše hodlá uspořádat Olomoucký kraj pro neziskové organizace.

„Olomoucký kraj bude více spolupracovat s neziskovými organizacemi, pro které uspořádá semináře, konference i veletrhy. Neziskovým organizacím kraj nabídne také odborné poradenství,“ řekl olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD).

Hejtmanství podle Rozbořila neziskovým organizacím pomůže posílit provázanost veřejného a soukromého sektoru. Pomocnou ruku kraj podá i s legislativními změnami, které vyvolal například nový občanský zákoník.

Například na středu 22. května jsou v Olomouci a Šumperku naplánovány první semináře zaměřené na nový zákon o transformaci občanských sdružení na obecně prospěšné společnosti. Na červen hejtmanství chystá konferenci, na které představí svou koncepci spolupráce s neziskovým sektorem.

Pravidelně jednou za tři měsíce krajský úřad v některém z pěti okresních měst uspořádá veletrh zaměřený na neziskové organizace. Od dubna už hejtmanství nabízí e-mailové poradenství, které lze využít například při zakládání či transformaci neziskových organizací, změnách stanov i výběru vhodného typu účetnictví.

Olomoucký krajský úřad nedávno zřídil koordinační oddělení, které je součástí odboru tajemníka hejtmana a má na starost neziskové organizace i aktivity zaměřené na spolupráci s obcemi.