Na cyklostezky se nedostanou sanitky

Moravskoslezský kraj - Záchranáři varují před stavem cyklostezek. Nedostanou se na ně totiž sanitky. Zábrany, které mají být především překážkou pro neukázněné řidiče, jsou pastí i pro sanitní vozy. Ke zraněným pak musí volat vrtulník nebo se za nimi musí pěšky. Na cyklostezkách ošetřují raněné v desítkách případů ročně.

Na cyklostezce v Ostravě-Zábřehu zasahovali v pondělí záchranáři u muže, kterému selhaly životní funkce. Na místo musel přiletět vrtulník. Do těžko dostupného terénu by se totiž sanitka dostala jen stěží.

„Situace byla komplikovaná. Pacient se sice nalézal v katastru města Ostravy, nicméně v oblasti, která byla neobydlená, poblíž břehu řeky Odry u cyklotrasy,“ uvedl Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Velkým problémem jsou také zábrany na začátku stezek. Ani zúženým místem cyklostezky v Ostravě-Hrabové záchranka neprojede. Operační středisko tak musí volat vlastníka, aby umožnil průjezd přes zábranu, nebo musí lékaři na místo dojít pěšky. Obě možnosti ale znamenají značné zdržení.

Zábrany jsou i na cyklostezce u Řepiště. „Zábrany na cyklostezce jsou hlavně z důvodu omezení možnosti vjezdu motorových vozidlel,“ komentoval opatření Rostislav Kožušník, starosta Řepiště.

„Komplikace to může být značná. Jde zejména o čas příjezdu k pacientovi. Pokud je ohrožen na životě, doba příjezdu může mít přímý vliv na šanci, kterou pacient má,“ uvedl Lukáš Humpl.

Většina cyklostezek ale není a projektovaná na to, aby se tam sanitka dostala. I přesto, že prochází připomínkovým řízením ze strany policistů a hasičů. „Zatím se nám nestalo, že by nám záchranka něco připomínkovala, takovýto požadavek jsme zatím neměli,“ uvedl Martin Krejčí, cyklokoordinátor pro Ostravu.

Jak v Ostravě, tak v přilehlých obcích, kudy cyklostezky prochází, ale projektanti i starostové problém vidí. V budoucnu by tak místo zábran mohly fungovat kladky na jeden univerzální klíč, který by měli pracovníci integrovaného záchranného systému u sebe.