Jednání odborů s OKD se protahuje

Ostrava - Firma očekává nižší zisky, a tak hledá formu úspory. Za všechno mohou podle managementu těžařské společnosti špatné podmínky na trhu a recese. Již několik měsíců se vytváří nová kolektivní smlouva, konec jednání je ale zatím v nedohledu.

„Začaly komplikace a odbory daly vedení firmy nové kompromisní návrhy,“ řekl Jaromír Pytlík, odborový předák. Ještě v dubnu to přitom vypadalo, že vyjednávání spěje ke konci. Obě strany se dohodly na prodloužení platnosti „velké“ kolektivní smlouvy ze tří na pět let, tedy až do roku 2017.

Podle Pytlíka se zbývalo dohodnout jen na mzdách. Dnes ještě chodí horníci OKD z práce domů průměrně se 36 tisíci korunami, už od poloviny května by ale mohli být zhruba o tisícovku chudší.  „OKD chce snižovat mzdy a zrušit přídavek na dovolenou. My hledáme jiné řešení," řekl Pytlík.

Horník
Zdroj: ČT24

Mluvčí OKD Vladislav Sobol uvedl, že vyjednávání jsou náročná, protože se poprvé v historii firmy připravuje kolektivní smlouva na pět let. „Vedení společnosti musí navíc reagovat na aktuální složitou situaci na světových trzích i na problémy evropské ekonomiky, chystáme proto soubor úsporných opatření, které zajistí stabilitu firmy do budoucna,“ uvedl Sobol. Dodal, že průběh a dílčí výsledky kolektivního vyjednávání společnost nebude komentovat.

OKD má zhruba 13.000 vlastních zaměstnanců. Předloni tam výše průměrné mzdy činila 36.498 korun. Pracovníci na šachtách si vydělali průměrně 35.123 korun měsíčně. Údaje o průměrné mzdě za loňský rok firma zatím nezveřejnila.

Pokud by jednání probíhala bez komplikací, nová smlouva by byla uzavřena patnáctého května. Nyní to ale vypadá, že finální podoba nové kolektivní smlouvy je v nedohlednu.