Ve Vratimově otevřela půjčovna jízdních kol

Ostrava – Ve Vratimově u Ostravy nově otevřela Coolárna, neobvyklá půjčovna jízdních kol. Nabízí například tandemová kola, stylové pohodlné cruisery nebo historická repasovaná kola ze 30. let minulého století.

„Uvědomil jsem si, když jsme byli na dovolené v Holandsku, že tam na kolech jezdí jinak než u nás. U nás většinou jsou všichni takoví ti hard sportovci a zpocení se zarputilým výrazem šlapou do pedálů, zatímco tam jezdí v pohodě a s úsměvem v klobouku do práce, na nákup, za zábavou," řekl Radim Heinich, který Coolárnu otevřel.

Jízda na tandemu je pro mnohé atrakcí. Stává se, že projíždějící cyklisté zastaví, nechají u půjčovny horská kola a vyrazí se projet na tandemu. Když oba dobře šlapou, uhánějí prý jako vlak a nikdo je nemá šanci dohnat. „Tandemové kolo si každý nekoupí, protože se to špatně tahá do výtahu a do sklepa a taky nejsou lidi vždycky ve dvou. Když si dvojkolo půjčí, poznají jeho kouzlo,“ řekl Heinich.

Tandemových kol je v půjčovně zatím devět, brzy k nim přibude i dvojkolo pocházející někdy z roku 1930. Zájemci se kromě toho mohou svézt na nových amerických cruiserech, které se v Coolárně i prodávají, restaurovaných historických bicyklech, ale také na dřevěném vozítku s kovovými obručemi, jakési drezíně zvané vratidlo.

Tandemová cyklistika
Zdroj: ČT24

Kdo nikdy na dvojkole neseděl, zvykne si prý na něj za pár minut. „Kvůli délce je konstrukce trošku měkčí, takže se zpočátku lehce zavlní, ale když chytnou rytmus, tak jedou úplně bez problémů. Všechna kola jsou třírychlostní. Nejsou ale určená na hory, protože při nějakém ostrém sjezdu a dvojnásobné zátěži ta účinnost brzd není taková,“ dodal.

Půjčovně v Coolárně začíná na sto korunách za hodinu, na celý den stojí 480 korun, ale ceny jsou velmi smluvní. „Zatím to nemám striktně stanovené, sám zatím nevím, jak se to bude lidem líbit a jak to bude fungovat. Ale v žádném případě to není komerční projekt, nepředpokládám, že z toho bude nějaký velký zisk,“ řekl Heinich. Jeho snahou je spíše oživit Vratimov. Chystá se také otevřít čajovnu a rozhlednu v nedaleké vodárenské věži.

Coolárna se nachází přímo u cyklostezky vedoucí podél řeky Ostravice zatím z okraje Ostravy do Frýdku-Místku. Až budou dobudovány poslední chybějící úseky této stezky, dostanou se po ní cyklisté z centra krajského města až do Beskyd.