Majitel domu v Přednádraží vyzval lidi, aby se ještě dnes vystěhovali

Ostrava - Majitel domů v ostravském ghettu Přednádraží Oldřich Roztočil vyzval obyvatele posledního obydleného objektu číslo osm, aby se do dnešních pěti hodin odpoledne vystěhovali. Pokud tak neučiní, je připraven obrátit se na policii a žádat ji o pomoc.

Roztočil, který na začátku týdne podepsal s nájemníky nové smlouvy, vysvětlil, že se prý nemůže dohodnout se stavebním úřadem, aby dům přestal být veden v katastru nemovitostí jako takzvaná jiná stavba, ale jako bytový dům. Pokud není evidován jako bytový dům, nemají nájemníci nárok na doplatek na bydlení.

„Dnes jsem v dobré vůli navštívil stavební úřad, kde jsem chtěl řešit záležitosti kolem toho, proč jsou domy zapsány jako jiná stavba a toto stanovisko změnit,“ řekl Roztočil. Dodal, že úřad však po něm pro změnu v katastru požaduje kompletní dokumentaci k obydlenému domu, kterou však nemá k dispozici a její vypracování by ho stálo několik desítek tisíc korun. Podle Roztočila má mít potřebné materiály v evidenci i stavební úřad.

„Trváme na tom, že jde o povinnost majitele. Pokud potřebnou dokumentaci nemá k dispozici, má si ji dát zpracovat,“ řekla mluvčí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková.

Podle Roztočila stavební úřad stále trvá na tom, že platí nařízení o vystěhování obyvatel z domu. Roztočil je přesvědčen o opaku. Stavební úřad mu nařídil, aby opravil kanalizační přípojky. Devadesátidenní lhůta pro toto opatření mu podle Pondělíčkové běží od poloviny dubna. Pokud kanalizaci neopraví, hrozí mu pokuta až dvě stě tisíc korun.

„Změnili prohlášení, že to je kanalizace pro veřejnou potřebu, a řekli, že je to kanalizační přípojka, která patří k domům, a tudíž je moje. Všechno je to absolutně zvrácené, já už na to prostě nemám,“ uvedl Roztočil.

Nyní mu prý navíc hrozí, že v případě, že by se v místě někomu něco stalo, ponese za to trestní odpovědnost. „Je mi těch lidí strašně líto, vím, že za to nemůžou. Ale bohužel, ať teda odejdou,“ řekl Roztočil, který míní, že mu v tuto chvíli žádný jiný postup nezbývá. „Jestliže budeme brát v potaz, že to, co říká město, pořád platí, tak ty smlouvy jsou neplatné,“ uvedl. V posledním obydleném domě problematické lokality je 14 bytů. Obsazených jich je podle majitele 11.

Městský obvod, který před necelým rokem přikázal Přednádraží vyklidit, domy stále považuje za životu nebezpečné. Patnáct vytrvalých v Přednádraží vydrželo přes zimu bez elektřiny, bez topení a s jedním funkčním vodovodem na celý dům.

Ani dnes lidé nechtějí dům opustit.

Telefonát Alexandry Přečkové z Přednádraží (zdroj: ČT24)