Ostrava odkládá projekt inteligentního dopravního systému

Ostrava - Druhá etapa projektu inteligentního dopravního systému bude odložena, město totiž nedostane dotaci od Evropské unie.

„Důvodem je dosud neukončený výběr dodavatele, nejisté termíny, kdy by se projekt uskutečnil, a riziko, že by se peníze nepodařilo včas vyčerpat,“ řekl Michal Sobek, mluvčí Regionální rady Moravskoslezsko, která v Moravskoslezském kraji evropské peníze rozděluje. Právě rada v roce 2011 pro projekt schválila dotaci 218 miliónů korun.

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pozastavil výběr dodavatele a není zřejmé, kdy by mohla být soutěž ukončena, ani kdy by se mohlo začít s realizací," uvedl ředitel Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko David Sventek. Riziko nevyčerpání evropských prostředků do konce roku 2015 by podle něj bylo v případě dalších průtahů neúnosně vysoké.

Městský autobus
Zdroj: ČT24

Tomáš Sucharda, náměstek ostravského primátora, vidí situaci stejně. „Firmy, které daly městu méně výhodnou finanční nabídku, podaly před koncem roku odvolání k ÚOHS. Tento úřad ani přes urgence ze strany města Ostravy v dané věci dosud nerozhodl. Město tak s vybraným uchazečem nemohlo uzavřít smlouvu," vysvětlil Sucharda. Dodal, že město předloží projekt k financování v nadcházejícím plánovacím období pro léta 2014 až 2020.

Při první etapě modernizace dopravy, jež stála zhruba 35 milionů korun, město v roce 2010 nainstalovalo značky, které řidiče navádějí na volná parkovací místa. V druhé etapě mají být na 25 nejdůležitějších dopravních uzlech v Ostravě vybudovány takzvané inteligentní zastávky, na kterých se cestující mimo jiné dozví, za jak dlouho jejich spoj skutečně přijede.

Nová zastávka na Svinovských mostech
Zdroj: ČT24

Vzniknout má i dynamický dispečink, jenž umožní ovlivňovat dopravu ve městě, například zvýhodnit na křižovatkách vozidla MHD. První upravené zastávky měly podle původních plánů začít fungovat na konci loňského roku.

O peníze však kraj nepřijde, využijí se na jiné prospěšné investice, opět v dopravě.