Demonstrace extremistů v Přerově skončila bez výtržností

Přerov - Tři stovky pravicových radikálů dnes demonstrovaly v Přerově. Prvomájový mítink zahájil předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas, účastníci pak vyrazili na dvoukilometrový pochod městem, který v poklidu skončil kolem 16:00. Extremisty v ulicích města střežilo na 700 policistů. Podle velitele akce Libora Krejčiříka šlo o největší dnešní bezpečnostní opatření v Česku. Později došlo k potyčce na nádraží, té se však radikálové nezúčastnili.

Nacionalisté se sešli na náměstí TGM, jejich shromáždění bylo zaměřenopředevším na kritiku Evropské unie. Podle svolavatelů šlo o hlavníprvomájové shromáždění nacionalistů v letošním roce. Organizátoři pozvali ikolegy ze Slovenska. 

Následující průvod, jehož trasa však nevedla sociálně vyloučenýmilokalitami, po cestě doprovázel antikonfliktní tým a na všech křižovatkáchstáli těžkooděnci. Nad hlavami extremistů po celou dobu létal policejnívrtulník. „Policie na trase ani v průběhu celého pochodu nemuselazasahovat, žádné osoby nebyly omezeny na svobodě,“ řekla dnes ČTK policejníkoordinátorka Michaela Sedláčková. Při vstupu na náměstí policistéúčastníkům zabavili pepřové spreje a obušky.

Policie odděluje anarchisty a příznivce DSSS
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Když radikálové došli zpět na náměstí TGM, akce skončila a její účastnícivyrazili do ulic. Těžkooděnci se poté přesunuli k nádraží, v jehož okolíbydlí mnoho zdejších Romů. Tam se stal dosud jediný incident. „Dva místníobčané ve věku 39 a 22 let zaútočili na muže, který nebyl účastníkempochodu. Starší jej srazil pěstí k zemi a mladší do něj poté kopal. Muž bylpřevezen do nemocnice, oba útočníci byli zajištěni,“ řekla Sedláčková. Šlozřejmě o příslušníka levicových extremistů. Incident vyvolal napětí v tamníromské lokalitě, zhruba pět desítek Romů vyšlo ven, nakonec se všakuklidnili a rozešli.

Policisté kvůli demonstraci hlídkovali v ulicích Přerova už od časnýchranních hodin. „Do opatření se zapojili policisté z celé Moravy,Pardubického a Královehradeckého kraje a z Prahy. Máme také jízdní policiiz jižní Moravy a ze Zlína, antikonfliktní tým a jeden vrtulník sezáznamovým zařízením,“ řekl dnes novinářům velitel opatření LiborKrejčiřík. Kromě těžkooděnců na pořádek v ulicích města dohlíželipříslušníci kriminální policie či eskortního oddílu. V pohotovosti bylitaké strážníci, hasiči a zdravotnická záchranná služba.

Shromáždění příznivců DSSS
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Příjezd pravicových radikálů pocítili i obyvatelé města. Na trase pochoduzmizela auta, město nechalo odklidit veškeré kontejnery. V době pochodu bylna trase zastaven provoz, město také zrušilo několik zastávek MHD anahradilo je jinými. 

Extremisté už Přerov znají, naposledy tudy pochodovali před dvěma lety.Tehdy na bezpečnost dohlíželo rovněž na 700 policistů. O dva roky dříve sedemonstrace účastnilo asi 700 lidí a akce tehdy skončila bitkou s policií.