V Moravskoslezském kraji vznikají další zaměstnanecké školky

Moravskoslezský kraj - Zdravotníci z Opavy a Krnova budou moct dát své dítě do zařízení přímo v areálu nemocnic. Vzniknou v nevyužitých budovách. Před dokončením je i školka, kterou pro své učitele i studenty staví Vysoká škola báňská - Technická univerzita.

I vědeckovýzkumná centra mohou mít zařízení pro děti od dvou do šesti let. Stavebníky netrpělivě sleduje i doktorandka a hlavně maminka devatenácti měsíčního syna, Petra Matějková. K výzkumu se bude díky nové školce moci vrátit už na podzim. „Manžel pracuje v Centru nanotechnologií, takže to bude výhodné i pro něj. Budeme se moct střídat ve vyzvedávání malého ze školky,“ uvedla Petra Matějková z Centra pokročilých a inovačních technologiím VŠB-TU.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Za školku zaplatí univerzita čtrnáct milionů korun. O starost méně kam s potomkem bude mít od září padesát dva vysokoškolských pedagogů i studentů.

A o starost méně budou mít od září i zaměstnanci nemocnic v Opavě. I tady budou mít svou školku. Vzniká v opuštěné budově, která dřív patřila laborantům. „Chtěli jsme vtáhnout zpět do pracovního procesu lékařky i sestřičky, zvláště na specializovaných oborech nebo tam kde máme málo personálu,“ uvedl Ladislav Václavec, ředitel Nemocnic v Opavě a Krnově.

Do školky bude moct chodit dvacet pět dětí. Svého potomka by tady rádo dalo více než sedmdesát zaměstnanců nemocnice.

Ve školkách Moravskoslezského kraje je více než čtyřicet tisíc míst. Podle krajského úřadu jsou ale naplněné jen z devadesáti čtyř procent.