Unikátní síť terénních tras pro horská kola láká lidi do Jeseníků

Černá voda - Jeseníky našly lákadlo pro desítky tisíc lidí - Rychlebské stezky. Jedinečná síť terénních tras pro horská kola přitáhla do regionu s 25 procentní nezaměstnaností davy turistů. Před pěti lety vše začalo jako sen malé skupinky nadšenců z Černé Vody. Z původních 19 kilometrů se stalo 60. Tento víkend si navíc Rychlebské stezky připsaly do nabídky další unikátní trať. Budovali ji stavitelé z Walesu, odkud takzvané singletracky pochází.

Okolí Černé Vody nabízí cyklistům 60kilometrovou síť speciálních tras. Cyklostezky se dělí stejně jako sjezdovky - od žlutých pro začátečníky až po nejtěžší černé. Ty nejnáročnější zavedou cyklisty do hlubokého lesa pod Sokolí vrch, který si už před sto lety oblíbili turisté. Stezky kličkují mezi stromy a žulovými balvany, křižují suťová pole, vedou přes dřevěné lávky i brody horských potoků. 

Na svištění horských kol si musí obyvatelé Černé Vody poslední roky zvykat. Z dříve zapomenutého kraje je teď jedno z nejnavštěvovanějších míst v regionu. U zrodu byla čtveřice nadšenců. Pavel Horník, otec myšlenky, byl díky úspěšnému nápadu i zvolen starostou. Může tak pomáhat neziskovému projektu z radnice. Jen samotné budování nových tratí dalo práci skoro 20 lidem. Od roku 2009, kdy formou brigád vybudovala parta kamarádů ručně prvních 19 kilometrů stezek, se mnohé změnilo. Dnes si mohou bikeři projet až 60 kilometrů tratí.

Rychlebské stezky lákají davy turistů (zdroj: ČT24)

O víkendu se otevřel unikátní singletrack

Tento víkend si navíc Rychlebské stezky připsaly do nabídky další unikátní trať. Budovali ji stavitelé z Walesu, odkud takzvané singletracky pochází. „Ten trail je opravdu unikátní, protože tady je mnohem větší než máme v Anglii. Je tu větší kopec, takže máme možnost být více kreativní. Po světě je 5, 6 takových, takže je opravdu velká věc mít jeden tady,“ řekl stavitel trailů z Walesu Rowan Sorrell. 

Singletrack je cesta široká maximálně tak, aby po ní pohodlně projelo jedno kolo, prošel člověk nebo projel jezdec na koni. Pro terénní cyklisty je singletrack ten nejlepší možný typ cesty. 

V Česku jsou v provozu podobné tratě v Jizerských horách. O stavbě uvažují i v Novém Městě na Moravě a v Jeseníkách poblíž Horní Lipové. 

Během léta navíc získají Rychlebské stezky mezinárodní certifikát, který je, stejně jako u potravin, značkou kvality a může se jím pochlubit jen několik lokalit po celém světě. 

Vydáno pod