Vleky na Ovčárně se zastavily, v Jeseníkách skončila zimní sezona

Olomouc, Jeseníky – V Jeseníkách definitivně skončila zimní sezona. Tečku za ní udělalo lyžařské středisko na Ovčárně, které vleky zastavilo odpoledne.

Navzdory jarnímu počasí si poslední příležitost nenechalo ujít několik desítek skalních lyžařů. Na horách stále leží více než půl metru sněhu. Pokrývka už ale pomalu odtává. „Vleky jsme už definitivně vypnuli. Zalyžovat si přijelo tak 50 až 60 lidí. Sníh už na sjezdovkách upravovat nebudeme, už to spíše roztáhneme, ať to rychle roztaje,“ upřesňuje zástupce střediska na Ovčárně Josef Figura.  

Lyžařský vlek
Zdroj: ČT24

Podle dispečera jesenické horské služby Jaroslava Tejnského leží na horách v lesích až 70 centimetrů sněhu, pokrývka je však už nesouvislá: „Hřeben je už roztátý, sníh se drží především v údolích, kde je chladno. Asfaltová cesta se z Ovčárny na Praděd protáhla minulý týden, vytáhlo to sem už pěší turisty, jezdí už i lidé na kolech.“   

Ukončení zimní sezony na horách však podle horských záchranářů neznamená, že by byly již všechny turistické trasy v Jeseníkách průchozí. Důrazně varují především před výlety po stezce kolem vodopádů Bílé Opavy. Podle Jaroslava Tejnského je to v údolí pro návštěvníky stále nebezpečné a hrozí tam uklouznutí. Pokud by se turisté na trase zranili, měli by záchranáři problém se do těžko přístupného údolí dostat.