Probíhá rekonstrukce Komenského sadů

Ostrava - Komenského sady v Ostravě procházejí druhou etapou revitalizace. Bude stát necelých třicet milionů korun. Park by měl být opravený už za čtyři měsíce. Spolu s ním se u Ostravice dokončuje taky cyklostezka. Tu budou moci lidé využívat už od léta.

Komenského sady jsou místem relaxace a odpočinku pro obyvatele Ostravy. Teď je z něj hlučné staveniště bez laviček a odpadkových košů. Novou podobu by měl mít ale už letos v září.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

„Počítáme, že bude instalováno sto dvacet nových laviček a přibližně sedmdesát kusů starých laviček, které budou repasovány. Myslím, že začneme v květnu letošního roku“, uvedl Jiří Hrabina, náměstek primátora Ostravy.

Jedním ze spoluautorů nové podoby Komenského sadů je ostravský architekt Radim Václavík. Snažil se celý prostor nechat splynout s okolní přírodou. Některé jeho prvky ale nakonec v parku zatím nebudou. „V parku jsme navrhli řečnický pultík. V jedné části byl navržen i altán jako místo setkávání. Důležité je, že všechny prvky, které se teď nerealizují je v budoucnu možné dodat, až se investor rozhodne, že je čas na realizaci,“ uvedl architekt Radim Václavík.

V parku tak od září budou kromě nových laviček také opravené chodníky, které budou vhodné pro ty, kteří si chtějí v parku zaběhat, pro bruslaře i pro maminky s kočárky. Přímo za Novou radnicí vznikne rekreační plocha.

Jeden z nejrozsáhlejších městských parků v České republice nese jméno po Janu Amosovi Komenském. Jeho busta teď ale není téměř vidět. Po rekonstrukci parku by tomu mělo být jinak. Bude znovu poznat po kom je pojmenovaný. Živý plot by měl být nižší a busta tím pádem viditelnější.

„Jednotlivé prvky, které jsme navrhovali, jsme se snažili navrhovat tak, abychom nešli proti přírodě,“ uvedl Radim Václavík.

Zhruba třiceti hektarový park začal vznikat už před více než sto lety. V roce 1919 pak získal své dnešní jméno. Kompletně dotvořený byl ve třicátých letech minulého století.