Potravinová pomoc pro lidi v nouzi

Olomouc - Olomoucká charita nabídne lidem v nouzi potravinovou pomoc. Jídlo bude získávat od dárců i obchodních řetězců. Projekt by měl pomoci stovkám lidí. Podle zástupců charity podobné služby v regionu dosud chyběly. Myšlenka je založena na principu takzvaných potravinových bank, informoval dnes ČTK vedoucí charitního Střediska Samaritán pro lidi bez domova Petr Prinz.

Potravinovou pomoc by tímto způsobem mohli získávat lidé nejen z olomouckého regionu, ale i z celé střední Moravy. „Jsou to stovky až tisíce lidí, kterým bychom chtěli takto pomoci. Jen v denním centru charity jsme poskytli v loňském roce pomoc 818 lidem. Stále více jim nestačí jen poradit, ale jde i o faktickou pomoc a dát jim i to jídlo. Navíc se to stále více týká i rodin s malými dětmi,“ uvedl Prinz.   

Projekt Centrum potravinové pomoci chystá olomoucká charita rozjet v druhé polovině letošního roku. Charita Olomouc pro tento účel využije zázemí objektu v Dolanech u Olomouce, které bude nově využívat díky vstřícnosti sester premonstrátek ze Svatého Kopečka. Shromážděné potraviny se budou poté distribuovat mezi poskytovatele sociálních služeb. Ti je pak budou předávat mezi své klienty a další lidi v nouzi.

Centrum podle Prinze počítá se třemi zdroji potravin. „Jde o jídlo získané od obchodních řetězců či výrobců, kdy se například blíží konec jejich trvanlivosti nebo je jejich prodej z nějakého důvodu problematický. Dále jsou to dary menších dárců, často fyzických osob. Lidé nám již teď nosí konzervy, zeleninu, čokolády, tuto formu pomoci tedy rádi rozvineme. Další velký zdroj tvoří podpora ze zdrojů EU,“ dodal vedoucí střediska Samaritán.  

Humanitární pomoc se podle něj dá čerpat v podobě mouky, cukru, těstovin i dalších surovin.

Podle odhadů odborníků jen v Olomouci žije kolem 650 bezdomovců, z toho přes 300 přímo na ulici. Pomoc mohou v kraji hledat v azylových domech či noclehárnách, teplé jídlo jim zajišťuje denní centrum charity.

Vydáno pod