Ostravský soud řeší půl miliardový daňový únik

Ostrava - Podvod a daňový únik za více než půl miliardy korun řeší ostravský krajský soud. Na lavici obžalovaných sedí Michael Bartes společně s jednadvaceti komplici. Podle žalobce si mezi sebou prodávali karty na neomezený přístup na internet a stát jim měl vyplatit DPH. Michael Bartes kvůli tomu založil i fiktivní banku v Karibiku.

Milion speciálních karet měl přinést pohádkový zisk. Bývalý majitel autobazaru z Teplic, Michael Bartes se inspiroval na Slovensku a Maďarsku, kde se tento podvod objevil před třemi lety. Bartes založil firmu Sirenia a nechal vytisknout karty. „Získal odběratele po celé České republice.  Jednalo se o společnosti, které nikdy nevykazovaly žádnou činnost a neměli žádné zaměstnance“, uvedl státní zástupce Vít Koupil.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Bartesovi společníci si karty podle žalobce prodávali mezi sebou za dva až čtyři tisíce korun. Na oko vše proplatila fiktivní banka z Kajmanských ostrovů v Karibiku, kterou založil Bartes. Před soudem se za to zpovídá dvacet dva obžalovaných. Dnes k soudu dorazilo sedm z nich, ostatní se omluvili.

Na nestandartní finanční operace upozornil policisty Finanční úřad v Ostravě, po kterém obžalovaní chtěli vrátit DPH za padesát milionů korun.

„Šlo o sofistikovaný pokus o daňový únik, který byl finanční správou zmapován,“ uvedla Petra Homolová, mluvčí Generálního finančního ředitelství.

Michael Bartes na sebe mediálně upozornil před třemi lety. Před soudem v Teplicích tvrdil, že platil výpalné bratrovi exministra dopravy Adamovi Řebíčkovi. Ten pracoval jako kriminalista a měl za úkol Bartese dostat do vězení. Soud  Bartesovi neověřil a Adama Řebíčka osvobodil. 

Vydáno pod