Ostrava udělila titul Dům roku multifunkční aule Gong

Ostrava - Město Ostrava ocenilo titulem Dům roku multifunkční aulu Gong v Dolních Vítkovicích. Porota vybrala přestavbu bývalého plynojemu podle projektu architekta Josef Pleskota jako nejlepší z pěti přihlášených novostaveb či rekonstrukcí dokončených v letech 2011 a 2012.

Druhým místem ocenili nezávislí experti, zástupci městských obvodů i magistrátu novou budovu Fakulty elektroniky a informatiky Vysoké školy báňské-Technické univerzity v Ostravě-Porubě.

Mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská informovala, že výběr poroty potvrdili radní i zastupitelé. Dodala, že hlavní cena je spojená s odměnou 300 tisíc korun, druhé nejlepší dílo dostane odměnu 150 tisíc korun.

Josef Pleskot
Zdroj: Tomáš Souček/Denik.cz

„Rada města Ostravy má také právo udělit na doporučení komise další čestná uznání. V letošním roce ale toho nevyužila,“ doplnila Andrea Vojkovská.

Slavnostní ocenění vítězů bude 5. června v Alternativní scéně Divadla loutek Ostrava. Tato přístavba zvítězila v soutěži v roce 2011.

Město Ostrava založilo architektonickou soutěž Dům roku před devatenácti lety. Poprvé toto ocenění získala novostavba Československé obchodní banky v Hollarově ulici. Domem roku byl také například Krytý zimní stadion v Porubě, rekonstrukce s přístavbou Divadla Antonína Dvořáka, rekonstrukce Domu Librex, rekonstrukce nádraží ve Svinově a další stavby.