Klíšťat už je o třetinu víc, než loni

Moravskoslezský kraj - Klíšťatům začíná nová sezóna. Podle odborníků bude letos těchto nebezpečných parazitů více než loni. Lidé by tak při svých procházkách v přírodě měli být opatrní. Klíšťata totiž přenášejí řadu vážných onemocnění. Spolehlivou prevencí je očkování. Proti všem chorobám ale vakcíny neexistují.

Vladimír Bárta z Nového Jičína chytil klíště po povodních v roce 2009. Bylo infikované lymskou boreliózou. Bývalý místostarosta se léčil dva roky. „Nazval jsem tento stav spavou nemocí. V deset hodin dopoledne jsem byl ospalý, unavený, ruce i nohy mě bolely,“ uvedl Vladimír Bárta.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Proti borelióze se očkovat nedá. Proti encefalitidě, která může být ještě mnohem rizikovější, ale ano.

Českou republiku od minulého týdne křižuje speciální očkovací kamion. Uvnitř si zájemci od specialistů vyslechnou, jaká nebezpeční jim v přírodě hrozí a můžou se přímo objednat na očkování.

„Klíšťová encefalitida je velmi zákeřné virové onemocnění, kdy dojde k postižení centrální nervové soustavy, zejména mozku a následky jsou často katastrofální,“ informoval Rastislav Maďar, odborný garant očkovacích center.

Zájem o vakcínu přesto není v Česku takový, jaký by lékaři chtěli. Očkovat se nechává asi dvacet procent lidí.

Podle Rastislava Maďara, odborného garanta očkovacích center, je Lotyšsko daleko před námi. Je tam proočkováno téměř čtyřicet procent populace. V Rakousku to je úplně nejlepší z celého světa. Tam je očkováno devadesát procent. 

Letošní sezóna by měla být na klíšťata bohatá. Vlhčí a méně mrazivá zima přála nejen jim samotným, ale i hlodavcům, na kterých se infikují.

V dnešních dnech je velmi vhodné období pro aktivitu klíšťat. Klíčovou roli bude hrát teplota a vlhkost.

Klíšťatům se daří hlavně v listnatých a smíšených lesích a na loukách. Člověk je ale může chytit i na zahradě nebo v parku. V Moravskoslezském kraji je těchto parazitů nejvíce na Bruntálsku, Krnovsku a Opavsku. 

Vydáno pod