Stát doplácí na obyvatele ubytoven stovky milionů korun

Ostrava - Každý měsíc zaplatí stát 220 milionů korun na doplatcích za bydlení v ubytovnách. A tato částka stále narůstá, protože přibývá lidí, kteří v nich žijí. Přitom, jak zjistili kontroloři například v Moravskoslezském kraji, v řadě z nich jsou naprosto nevyhovující podmínky a některé z ubytoven dokonce nejsou pro bydlení ani zkolaudovány.

Například dům v Cihelní ulici v Ostravě slouží jako ubytovna, k tomuto účelu ale nebyl nikdy zkolaudován. Podle dokumentace stavebního úřadu jde o kancelářské prostory. „Vlastník se dopustil přestupku, hrozí mu za to pokuta až do výše půl milionu korun,“ řekl Jiří Kozelský z ostravského stavebního úřadu. Obyvatelé nezkolaudovaných ubytoven se budou muset vystěhovat, navíc jim hrozí, že jim stát přestane vyplácet příspěvek na bydlení. „Pakliže stavba nesplňuje podmínky, dávka se zastavuje,“ potvrdila Yvona Jungová, ředitelka úřadu práce.

Úředníci pro takové případy doporučují najít si jinou ubytovnu. Ty jsou ale často přetížené a nevyhovují hygienickým předpisům. Pracovníci krajské hygieny je kontrolují několikrát týdně. Jen v Ostravě je v současnosti více než třicet ubytoven, podle odhadů má problémy s hygienou více než třetina z nich. „Konkrétně máme na území města ubytovnu, kde vznikla úplavice, další častý nešvar je krvesající hmyz, obvykle štěnice,“ vyjmenoval Radim Mudra z krajské hygienické stanice.

Většina ubytoven je také předražená. Rodina v jednopokojovém bytě zaplatí i více než 20 tisíc korun. Velkou část této sumy zaplatí stát. Celkem tak jde do kapes majitelům ubytoven v celé republice 220 milionů korun. A dokud ministerstvo pro místní rozvoj nevypracuje koncepci sociálního bydlení, bude tato částka stále narůstat. 

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)