Nečas je proti rušení sdružení ODS, ve kterém je Topolánek

Praha - Premiér a předseda ODS Petr Nečas je proti zrušení stranického místního sdružení Ostrava-Centrum, jehož členem je i bývalý premiér a předseda občanských demokratů Mirek Topolánek. Řekl to v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Podle Nečase je nepřijatelné, aby bylo rušeno místní sdružení, jehož členem je bývalý předseda ODS, protože to může vyvolávat různé spekulace. „Pokud tento návrh doputuje na výkonnou radu, budu rozhodně proti a věřím, že výkonná rada to neschválí,“ řekl Nečas.

Zrušení sdružení Ostrava-Centrum požaduje oblastní rada ostravské ODS. Předseda oblastního sdružení ODS Martin Štěpánek to odůvodnil tím, že na centrální městský obvod připadají dvě místní sdružení, což neodpovídá praxi v ODS mít jedno místní sdružení na jeden městský obvod. Dvě buňky ODS z centra Ostravy spolu navíc nekomunikují. Nečas uvedl, že se nedokážou dohodnout ani na sestavení kandidátky.

Mirek Topolánek
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/LN

Pokud by výkonná rada ODS návrhu vyhověla, museli by se členové zrušeného sdružení registrovat v jiné místní organizaci, jinak by jim zaniklo členství ve straně. „Nejsou-li schopni někoho vyloučit, tak mu aspoň zruší místní sdružení. Vypovídá to o stavu a vnitřních mechanismech současné ODS,“ komentoval už dříve krok oblastní rady ostravské ODS Topolánek.

Vydáno pod