Část zaměstnanců městské policie v Opavě žádá odvolání ředitele

Opava - Došlo k dalšímu vyhrocení vztahů u městské policie v Opavě. Dvě třetiny zaměstnanců žádají v petici odvolání ředitele Milana Kokoře. Nevěří mu od doby, co se jeho dvě soukromá vozidla objevila na seznamu aut, která ve městě nemohou dostat pokutu. Další kolegové se naopak za svého šéfa postavili.

Trestní oznámení na ředitele opavských strážníků Milana Kokoře a náměstka primátora Daniela Žídka vykopalo propast mezi vedením městské policie a části strážníků. Na začátku byl přitom v podstatě banální dopravní přestupek.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

V polovině listopadu vyfotili strážníci na tomto místě špatně parkující soukromý vůz svého ředitele. Auto se pak objevilo na seznamu vozidel, která v Opavě nelze pokutovat.

Odbory mluví o zneužití pravomoci. Případ kvůli možné podjatosti řeší kriminalisté v Bruntále. Čtyřicet ze zhruba šedesáti zaměstnanců ale v petici požaduje odvolání ředitele strážníků už teď.

„Děje se tak pro nekompetentnost, arogantní chování, vystupování, zneužívání moci. Chceme, aby se celá situace u městské policie uklidnila příchodem jiného člověka,“ uvedl Ivo Špičák, člen odborů Městské policie Opava.

Šéf strážníků už ale dříve označil celou kauzu za snahu zdiskreditovat jak jeho osobu, tak i jméno městské policie.

Naopak na obranu svého ředitele se postavilo jiných pět strážníků. Ti v dopise magistrátu tvrdí, že se vedení městské policie chová k zaměstnancům řádně.

„U městské policie nedochází k žádné diskriminaci některých zaměstnanců. Dle našeho názoru celá tato událost, která v současné době probíhá médii, je jen účelová a je v zájmu některých strážníků.“

Náměstek primátora Daniel Žídek se minulý týden svého dohledu nad strážníky dobrovolně vzdal. Na městské policisty teď dohlíží primátor Zdeněk Jirásek. Situaci by chtěl uklidnit.

Odbory a vedení městské policie teď čekají jednání o kolektivní smlouvě. Rozhovory proběhnou přímo pod dohledem primátora.