Podnikatelé ve Štramberku kritizují systém parkování

Štramberk - Nový parkovací systém ve Štramberku kritizují tamní podnikatelé. Od loňského června nemohou turisté zaparkovat na náměstí a v jeho blízkosti. Podle provozovatelů živností kvůli tomuto omezení klesly tržby a návštěvnost o desítky procent. Radní chtějí u náměstí postavit nové parkoviště, letos ale ještě zcela hotové nebude.

Marek Jeřábek vlastní na náměstí ve Štramberku expozici exotických zvířat. Každý den si do sešitu zapisuje návštěvnost, tržby a také počasí. Podle něj vloni v červnu nastal zlom. Některé víkendy přišlo o více než polovinu méně turistů.

Na parkovací systém si stěžuje také Tomáš Harabiš, který pod značkou Valašského království provozuje hrad Trúba. Připouští, že na propad návštěvnosti má vliv počasí, prohibice či změny DPH, Štramberk je ale výjimka. „Žádné z těchto opatření se neprojevilo takovým propadem třeba na Hukvaldech nebo v Rožnově pod Radhoštěm. Ten propad je velice lokální,“ uvedl Tomáš Harabiš, provozovatel hradu Trúba.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Turisté mají ve Štramberku dvě možnosti, kde zaparkovat. První parkoviště u hřbitova je vzdáleno zhruba čtvrt hodiny chůze od centra.  Druhé parkoviště na opačném konci města je blíž. Návštěvníci ale musí celý kopec s hradem Trúba obcházet a trvá jim to stejných 15 minut. „Štramberk je turistická oblast a doba si žádala, abychom neorganizovaný chaos začali nějakým způsobem regulovat,“ vysvětlil Jan Socha, starosta Štramberku.

Podnikatelé tvrdí, že vloni zavedený systém parkování, který zvýhodňuje místní obyvatele před turisty, rušit nechtějí. Žádají úpravy.

Radní pro letošní sezónu snížili poplatky za parkování a chtějí zjednodušit nápisy na značkách. Po tlaku podnikatelů navíc připravují stavbu parkoviště u staré školy na náměstí. Podle starosty Štramberka by nový systém představoval až 27 odstavných stání.

Aspoň provizorně by letos mohlo sloužit prvních 10 míst na krátkodobá stání. Kdy bude parkoviště hotové radnice, odhadovat nechce. Do stavebního řízení se totiž mohou vložit ještě památkáři a lidé bydlící okolo.