Ministerstvo životního prostředí přineslo data o smogové situaci

Moravskoslezský kraj - Smogová situace je letos výrazně horší než ta loňská. Ministerstvo životního prostředí přineslo data o letošní zimě a smogových situacích. Od října do března bylo jen 48 dní, kdy žádná ze stanic smogového varovného systému nehlásila překročené hodnoty.

V Bohumíně je v 9 hodin ráno v ovzduší tři krát více prachu, než je povoleno. Během zimní sezóny to není nic výjimečného. Podle obyvatel Bohumína se dalo špatně dýchat.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Od října už meteorologové v Moravskoslezském kraji několikrát vyhlásili smogovou situaci a jednou dokonce i regulaci, při které musí továrny do odvolání omezit výrobu a dodržovat ekologická opatření.

„Koncentrace prašných částic jsou za tuto sezonu na Ostravsko-Karvinsku o něco vyšší, než byly za loňskou sezonu. Ve zbytku Moravskoslezského kraje byly koncentrace přibližně stejné,“ uvedl Libor Černikovský, vedoucí Oddělení ochrany čistoty ovzduší z ČHMÚ Ostrava.

Znečištění ovzduší měří na severu Moravy sedmnácti stanic. Už dvacet let se Alois Medlen stará o to, aby fungovaly a měřily přesně. Údaje o znečištění ovzduší v daném městě se každou hodinu aktualizují. Sledovat je můžou lidé i na webu.

Zástupci velkých podniků tvrdí, že už množství vypouštěných látek do ovzduší snížily. Třeba ArcelorMitall investoval do ekologie za deset let přes čtyři miliardy korun. Velký vliv na čistotu ovzduší má ale i to, čím lidé topí. Už přes rok proto kraj přispívá domácnostem na nové kotle. Peníze zatím dostalo 400 domácností.