Rekonstrukce poškozeného domu se protahuje. Město rozdělí další peníze

Frenštát pod Radhoštěm - Rekonstrukce domu ve Frenštátě pod Radhoštěm, který v únoru poškodil výbuch vedlejšího panelového domu, se dál protahuje. Opravy jsou velmi rozsáhlé. Je potřeba například znovu vyzdít některé příčky a udělat nové rozvody plynu. „Vystěhovaným obyvatelům jsme nabídli zdarma městské byty. Budeme také jednat o finanční pomoci,“ uvedl místostarosta města Pavel Mička.

Dům, který stál v těsném sousedství výbuchem zničeného objektu, je již staticky zajištěný. „Po posouzení stavu a vnitřních příček ale bylo rozhodnuto, že se některé popraskané a posunuté příčky musí vyměnit. Budou se zdít znova. Vyměněny budou i rozvody plynu či komíny. Všechno bylo poškozeno tlakovou vlnou,“ řekl místostarosta. Prakticky jedná o kompletní renovaci domu.

Po tragickém výbuchu z konce února, při kterém šest lidí zemřelo a řada dalších byla zraněna, byli obyvatelé sousedního domu evakuováni a dosud bydlí u příbuzných. Město jim proto znovu nabídlo zdarma k využití volné městské byty. Někteří nabídku využijí.

Frenštát pod Radhoštěm
Zdroj: ČT24

Radní města navíc předpokládají, že radnice uvolní peníze na pomoc i těmto rodinám. „O její výši jednáme. Schvalovat to bude nejbližší zastupitelstvo svolané na 18. dubna,“ řekl místostarosta. Předpokládá, že tyto náklady město dostane zpět, až pojišťovna zaplatí škodu.

Výbuch dům číslo 39 zničil v noci na 17. února. Plyn pravděpodobně úmyslně pustil pětapadesátiletý obyvatel přízemního bytu Antonín Blažek. Se sousedy vedl letité spory. Nakonec o byt kvůli dluhům přišel a měl se vystěhovat. Výbuch budovu zcela zničil. Trosky už demoliční firma odstranila. Při explozi zemřel Blažek, další dva dospělí obyvatelé domu a tři děti. Jedenáct lidí utrpělo zranění.

Vydáno pod