Opožděné napouštění Plumlovské přehrady letní koupání neohrozí

Prostějov - Nezvykle dlouhá zima nejméně o měsíc zpozdí plánované napouštění Plumlovské přehrady u Prostějova, která byla kvůli čištění dna a opravě hráze vypuštěna v závěru roku 2009. Podle odborníků z Povodí Moravy by ale přehrada přesto mohla být do léta částečně napuštěna vodou, aby se v ní opět mohli koupat lidé, na což netrpělivě čekají majitelé restaurací a rekreačních objektů v okolí.

Závěrečné práce na hrázi přehrady zkomplikovalo nejen velké množství sněhu, ale také rozbahněný terén v jejím okolí. Po oteplení byla navíc zaplavena příjezdová cesta na staveniště. „Práce se dočasně přesunuly na korunu hráze, ale nyní už opět souběžně dělníci pracují i na návodním líci a novém mostu, který měl být hotový do konce dubna,“ řekla ČTK mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Napouštění by mohlo začít až na konce května, hodně bude záležet na dalším vývoji počasí a především na množství dešťových srážek.

Odborníci ale musí před napouštěním vyřešit problém s čištěním vody v přítocích, které stále mají vysoký podíl fosforu a dalších živin podporujících množení sinic, aby více než stomilionová investice do čištění dna nepřišla vniveč. Povodí Moravy na přítocích do přehrady instaluje speciální srážedla, která pomocí síranu železitého sníží obsah živin ve vodě přitékající do nádrže.

Starostové i podnikatelé míní, že významná rekreační oblast poblíž Prostějova díky napuštění Plumlovské nádrže znovu ožije.

Vodní nádrž v Plumlově se začala vypouštět v září 2009 a těžba sedimentů z jejího dna, která má zabránit množení sinic, byla zahájena v závěru roku 2010. Čištění dna nádrže včetně přilehlého Podhradského rybníku stálo 140 milionů korun.

Hráz Plumlovské přehrady z roku 1932 je první v tuzemsku, jež se dočkala tak zásadního zásahu. Díky masivní investici bude přehrada bez nutnosti dalších velkých oprav nejméně 50 let plnit protipovodňovou funkci.

Vydáno pod