Univerzita Palackého zvažuje zřídit ombudsmana

Zájmy studentů by na Univerzitě Palackého v Olomouci mohl hlídat ombudsman. S nápadem na zřízení tohoto postu přišel Petr Sojka – člen akademického senátu a student Právnické fakulty. Pokud jeho návrh získá podporu, bude vysoká škola první v České republice, ve které studenti veřejného ochránce práv budou mít.

Olomouc – O zřízení postu ombudsman studentů na Univerzitě Palackého už rozhodl akademický senát. S nápadem přitom přišel student práv Petr Sojka. Inspirovaly ho západní vysoké školy – třeba Harvard, Oxford nebo Cambridge.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Ombudsman by měl řešit stížnosti a námitky studentů ve věcech typu diskriminace, nesprávného postupu a nefér praktik.

Veřejný ochránce práv studentů by v Olomouci mohl začít působit od ledna příštího roku. Univerzita Palackého chce navíc iniciovat jeho zakotvení v chystaném vysokoškolském zákoně. V případě schválení by tak svého ombudsmana musela mít každá vysoká škola.

„Zřízení ombudsmana je vždycky pozitivním signálem pro klienty, v tomto případě pro studenty a celou akademickou obec. Je patrné, že instituci záleží na jejich potřebách a názorech,“ uvedla Iva Hrazdílková, tisková mluvčí veřejného ochránce práv.

Svého ombudsmana má už pět let také Fakultní nemocnice Olomouc. Kromě stížností pacientů řeší i některé problémy personálu. „Stížností je asi třicet ročně, což při ošetření asi 850 tisíc pacientů za rok, není mnoho. Často vznikají konflikty mezi personálem a pacienty. Většinou jsou to chyby v komunikaci a v drtivé většině případů se je díky ombudsmanovi podaří vyřešit,“ informoval Egon Havrlant, tiskový mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc.

Podle mluvčí veřejného ochránce práv Ivy Hrazdílkové si instituce, které chtějí ombudsmana mít, musí nejdřív ujasnit, jaké bude mít kompetence a do jaké míry se pak jeho doporučeními budou řídit.