Rashmi, hvězda ostravské zoo, brzy oslaví 2. narozeniny

Ostrava - Ostravská sloní samička Rashmi, největší lákadlo ZOO Ostrava, příští pátek oslaví 2. narozeniny. Nejkritičtější „sloní“ období má tak zřejmě za sebou. Podle ošetřovatelů slonice nejen prospívá, ale je i velmi hravá a učenlivá. Během druhého roku života se už například naučila zvládat i nezbytnou manikúru a pedikúru. Ta je při pobytu slonů v lidské péči obzvlášť důležitá.

„Se slůnětem se musí pracovat denně a i třeba vícekrát za den. Je třeba ji naučit základní cviky, abychom byli schopni i u tak malé slonice pečovat o celé její tělo,“ říká ošetřovatel slonů Daniel Zvolánek. Podle něj se za poslední rok Rashmi naučila hlavně chovat jako kontaktní slonice.

„Samozřejmostí je zvyknout si na všechny věci, které jsou nutné pro manikúru a pedikúru. Jako u každého onemocnění je nejdůležitější prevence, tedy kontrola chodidel a nehtů, zda se neobjevuje nějaká prasklina na nehtu nebo jestli v chodidle není zaklíněn nějaký menší kamínek, který by do budoucna mohl představovat třeba riziko zánětu,“ vysvětlil Zvolánek, proč je u slonů nutná pravidelná péče o chodidla. Sloni v lidské péči nenachodí tolik kilometrů jako ve volné přírodě, proto je nutné sloní nehty opečovávat, dodal.

Rashmi už váží asi 1 063 kilogramů. „Dá se říct, že Rashmi je spíše větší slůně. Je to hlavně možná proto, že její matka (Johti) je celkem velká slonice a měří 2,7 metru a váží 3,5 tuny,“ podotkl Zvolánek. 

Rashmi
Zdroj: ČT24/Zoo Ostrava

Nekritičtější období má Rashmi za sebou, věří ošetřovatelé

„Nechci to nějak zakřiknout, ale dá se říct, že slůně už není tak zranitelné ve skupině slonů,“ podotkl Zvolánek. Dodal, že i přesto nelze stále zaručit, že mezi slony nenastane nějaký konflikt. „Hodně důležité ale je, že Rashmi už byla přítomna i páření dospělých slonů a chovala se naprosto klidně. Je to hlavně tím, že vždycky u toho byla přítomna její matka, která ji uklidňovala. Je to ale hodně důležitý krok ve sloním životě,“ uvedl Zvolánek.  

Právě sestra Rashmi, slonice Vishesh, očekává dalšího potomka. Na svět by měl přijít příští rok na jaře. Sloní samice své první mládě porodila už předloni v březnu - šlo o první slůně narozené v Česku. Sameček ale nakonec v květnu uhynul na celkovou sepsi a selhání oběhového systému.

Sloni indičtí patří k ohroženým druhům. Ve volné přírodě jich žije maximálně 55 000. Právě sloní rodina patří k nejatraktivnějším expozicím v ostravské zoo. Kromě Rashmi jsou v zoo tři dospělé slonice a samec.

Vydáno pod