Silničáři čistí silnice, přesto varují řidiče

Po nedělním silném sněžení jsou již opět sjízdné silnice v Moravskoslezském kraji. Pracovníci správy silnic dnes odpoledne zprovoznili dvě silnice na severu Olomoucka a jednu na Prostějovsku, které byly od neděle kvůli sněhovým závějím uzavřeny.

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou po nedělním silném sněžení, kdy na některých místech napadlo až 30 centimetrů sněhu, sjízdné. „Na Opavsku už se podařilo zprovoznit trať mezi Vítkovem a Budišovem nad Budišovkou, kde měl být provoz podle původních předpokladů obnoven až okolo poledne,“ řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jakub Ptačinský.

Sněhové přeháňky dnes po nedělním vydatném sněžení hlásí v Olomouckém kraji pouze dispečeři na Šumpersku a Jesenicku, kde na silnicích první třídy leží rozbředlý sníh. Silnice druhé a třetí třídy v těchto horských okresech pokrývá vrstva ujetého sněhu s posypem.

Dálnici D1 na Vysočině uzavřela hromadná nehoda
Zdroj: ČT24

Silnice první třídy na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku jsou odpoledne většinou holé a suché. Silnice druhé a třetí třídy jsou vlhké. Na vozovkách ve vyšších polohách Prostějovska a Olomoucka leží zbytky rozbředlého sněhu, který je i v některých lesních úsecích.

Policisté v Moravskoslezském kraji řešili během neděle přes 60 dopravních nehod. Plné ruce práce měli také hasiči, kteří asistovali u dopravních nehod, řešili popadané větve a stromy nebo pomáhali s odstraňováním sněhu ze střech. Vyjeli více než ke stovce událostí.

Nejvíce sněhu, a to přes 40 centimetrů, napadlo na Lysé hoře v Beskydech. Na horách totiž hrozí masivní sesuvy sněhové pokrývky, které už nastaly v některých lokalitách. Horská služba proto opakovaně varuje před túrami.

Hasiči vyjížděli spíše k drobnějším nehodám
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Policie v Olomouckém kraji řešila v neděli více než 25 dopravních nehod, při kterých byly tři osoby zraněny těžce a čtyři lehce,“ řekla dnes krajská mluvčí policie Marta Vlachová. Dopravní nehody většinou nebyly vážné. Výjimkou byla odpolední hromadná havárie kamionu a čtyř osobních automobilů na 304. kilometru dálnice D1 za Lipníkem nad Bečvou.

Stromy nevydržely nánosy sněhu
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Kvůli popadaným stromům byla v neděli pozdě večer uzavřena silnice poblíž Karlovic ve směru na Lhotou u Zlína.  Silnice byla uzavřena v délce 1,3 kilometru, jelikož na vozovku spadly stromy, které neudržely tíhu mokrého sněhu. Na místě zasahovali hasiči, kteří stromy rozřezávali a odklízeli mimo silnici.

Zejména na Vsetínsku a východní části Zlínska v neděli podle dispečera správy silnic ve Valašském Meziříčí napadlo až 50 centimetrů sněhu. „Situace se ale už zklidnila, protože přestalo sněžit a nefouká silný vítr. V terénu máme opět veškerou techniku, která silnice postupně pluží a sype,“ řekl dispečer. Ve vyšších polohách Vsetínska musely být už v noci v některých úsecích kvůli navátému sněhu nasazeny i sněhové frézy.

Přestože intenzivní sněžení v regionu už ustalo a dnes by podle předpovědi měly přijít maximálně sněhové přeháňky, silničáři nabádají řidiče, aby jezdili opatrně. Další sněžení se očekává už ve středu.

Vydáno pod