Kolektivní smlouva v ArcelorMittal před podpisem

Ostrava - Odboráři se dohodli s vedením společnosti ArcelorMittal Ostrava na nové kolektivní smlouvě. Bude platit do konce roku 2015 a jednat se bude každý rok jen o mzdách.

„Museli jsme v hodně věcech ustoupit, stejně jako vedení firmy. Je to prostě kompromis. Není to žádná sláva, ale ani žádná prohra,“ komentoval uzavření dohody odborový předák Vítězslav Prak. Zaměstnanci dostanou do pevných složek platu 350 a 150 korun. Jde přitom o částky, které dosud dostávali jako bonusy, např. v penzijním připojištění. „Hlavně to pro lidi znamená jistotu. Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby ocelářství celkově bylo v situaci, kdy by byly zisky jako před rokem 2009 a mohli bychom si dovolit vyšší nárůsty mezd. Ale odráží to situaci, jaká je,“ upřesňuje personální ředitel ArcelorMittal Ostrava Jan Rafaj.

Pokud podnik nepůjde do velké ztráty, dostanou zaměstnanci ještě jednorázovou odměnu 1,8 procenta z platu. „Pokud bude podnik v zisku, dostanou ještě dalších 1,5 procenta. A pokud by byl zisk vyšší než deset milionů eur, dostali by ještě 1000 korun,“ vysvětluje odborový předák Vítězslav Prak.

Zaměstnancům zůstanou také všechny bonusy, které byly v dosavadní kolektivní smlouvě, tedy například pět týdnů dovolené, odměny při odchodu do důchodu či pracovních výročích nebo nadstandardní odstupné v případě změn v podniku.

Kolektivní smlouva se týká i zaměstnanců dceřiných firem ArcelorMittal Energy Ostrava a ArcelorMittal Engineering Products Ostrava. I s nimi má ArcelorMittal Ostrava přes 8000 zaměstnanců.

Vydáno pod