Novým děkanem Obchodně podnikatelské fakulty je ekonom Pavel Tuleja

Karviná – Děkanem karvinské Obchodně podnikatelské fakulty Slezské univerzity v Opavě je dvaačtyřicetiletý Pavel Tuleja. Slib a symboly funkce - železo a řetěz, převzal ve středu od rektora Rudolfa Žáčka. Má je na čtyři roky. Důvěru mu dal ve volbách Adakdemický senát univerzity.

Rektor vyjádřil radost, že děkanem této fakulty je po mnoha letech ekonom. „Říkám to nejen s ohledem na zamření fakulty, ale samozřejmě rovněž v kontextu současné situace v českém vysokém školství, která je poznamenána důsledky chybných rozhodnutí minulých vládních garnitur,“ prohlásil Žáček. Uvedl, že masifikace vzdělávání na vysokých školách přinesla prudký pokles úrovně uchazečů o studium. „ A nyní jsou vysoké školy v pozici, kdy jsou často kritizovány za přípravu jen těžce zaměstnatelných absolventů. Věřím, že se nové vedení karvinské fakulty dokáže postavit výzvám doby,“ řekl Žáček.

Martin Kůs ze Slezské univerzity uvedl, že Tuleja studoval na Ekonomické fakultě Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava. Po absolutoriu inženýrského studia tam dělal také doktorát a docenturu, působil tam i jako odborný asistent. Například disertační práci měl na téma Komparace ekonomické výkonnosti zemí Visegrádské skupiny a vybraných zemí Evropské unie v letech 1993-1999. V roce 2009 byl jmenován zástupcem katedry ekonomie Obchodně podnikatelské fakulty, která existuje od roku 1990. Tuleja učí Anlaýzu pro ekonomy, Dějiny ekkonomických teorií, Mikroekonomii a Národní účetnictví a další předměty.