Chátrající nádražní budovy se mohou stát kulturními památkami

Ostrava, Havířov - Nádraží v Havířově a v Ostravě Vítkovicích můžou získat status  kulturní památky. Přezkoumání stavu budov ze šedesátých let dvacátého století nařídila ministryně kultury. Vyhověla tak občanskému sdružení Důl architektury, které za záchranu nádraží v Havířově bojuje už několik let. Nařízení ministryně přišlo těsně před demolicí budovy, kterou plánovaly České dráhy a město Havířov na jaro.

Původní rozhodnutí ministerstva z roku 2011 znělo jasně. Obě budovy jsou ve špatném stavu a jejich architektonická hodnota nestačí na to, aby se staly kulturními památkami. Sdružení architektů ale dodalo ministerstvu nové nezávislé posudky.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Podle Lucie Chytilové, architektky ze sdružení Důl architektů, je celá budova architektonicky výjimečná. Pro bruselský styl, ve kterém jsou obě budovy postaveny, je typické kombinování strohého funkcionalismu a geometrických hříček se silným výtvarným účinkem.

Rozhodnutí ministerstva překvapilo majitele obou budov - České dráhy i město Havířov. Společně už totiž požádali o dotaci Evropskou unii na přestavbu nádraží, které chtějí z velké části zbourat a nahradit novou menší budovou.

„České dráhy mohou získat na rekonstrukci až 58 milionů korun a město Havířov také až 58 milionů korun z dotačního programu. Bude-li objekt nádraží a přilehlých prostor památkově chráněn, veškeré práce budou pozastaveny. Domnívám se, že z dotací rekonstrukce realizována nebude,“ uvedl Milan Ševčík, tajemník primátora.

České dráhy se chtějí všemi zákonným prostředky bránit.

Stav budovy budou zkoumat zástupci odborné veřejnosti, ministerstva kultury a Národního památkového ústavu. Výsledek oznámí do dvou měsíců.