Ve speciální školce se dětem lepší zrak až o několik dioptrií

Karviná - Čtyři procenta dětí mezi dvěma a čtyřmi lety trpí tupozrakostí nebo šilhavostí. Nejen pro takto zrakově postižené děti je určena speciální mateřská škola v Karviné. Každý rok ji navštěvuje dvacet dětí. A díky úzké spolupráci speciálních pedagogů a oční lékařky se zrak dětem zlepší hned o několik dioptrií ještě před nástupem na základní školu.

Na první pohled obyčejná školka. Na ten druhý už je ale jasné, že ji navštěvují pouze děti s postižením zraku. Jedním z nich je i Jakub, u kterého lékařka ve dvou letech zjistila tupozrakost. Po roce ve speciální školce se mu zlepšil zrak o jednu dioptrii.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Děti tady každý den s učitelkami cvičí zrak formou her. K dispozici mají i tyflotřídu se speciálními pomůckami. „Přijímáme děti na základě doporučení speciálně pedagogického centra. Je tady snížený počet dětí. V současné době máme s kapacitních důvodů omezeno na 20 dětí pro celou mateřskou školku,“ uvedla Eva Daňková, ředitelka MŠ pro děti se zrakovým postižením.

Každý týden děti vyšetřuje oční lékařka. Ordinaci má přímo v budově mateřské školy.

Některé zrakové vady u dětí při nástupu do základní školy díky cvičení úplně zmizí, u jiných se zrak zlepší až o několik dioptrií. Tupozrakost a šilhavost je u předškoláků nejčastější vadou, tvoří až polovinu všech zrakových postižení.