Lidé ze sousedství vybuchlého domu mají strach. Statik obavy potvrdil

Frenštát pod Radhoštěm - Domy ve Frenštátě, sousedící s tím, který roztrhal výbuch, jsou nezpevněné a nestabilní. Teď drží, ale otřesy je mohou dát do pohybu. Právě statická pochybení stála za smrtí lidí, které při výbuchu ve Frenštátu zavalily panely. To, že dům nereagoval na explozi standardně, potvrdili i hasiči. Dnešní nález statika budou posuzovat další odborníci.

Třicet devítka je číslo domu, které už neexistuje, ale zná ho celá zem. A mluvit se bude o dalších. I okolní domy postavené v sedmdesátých letech nejsou zpevněné a lidé se bojí, že podobné neštěstí potká i je.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

Dům číslo 43 má zvenku i zevnitř prasklou zeď. Stejné trhliny mají lidé i na balkonech. Že je dům nestabilní, vědí. Stěhovat se ale nechtějí. Po čtyřiceti letech probíhá první kontrola statika s dobovými dokumenty. Potvrzuje obavy místních. „Podle předpisů by měla být výztuž mezi panely. Ta by to jistila právě proti “nafouknutí „ výbuchem. Bohužel tam ale není,“ uvedl Josef Pacula, statik.

Statik také informoval, že v případě takových mimořádných událostí, jako je výbuch, nelze stoprocentně garantovat bezpečnost obyvatel.

V čísle 39 se většina stropů propadla hned po prvním výbuchu. Mrtvých mohlo být míň.

Statický posudek teď míří na Vysokou školu báňskou. Štosy papírů jednotlivých domů proberou další odborníci. A stovky paneláků čekají další průzkumy.

Vydáno pod