Onkologické pacienty ohrožuje podvýživa

Nový Jičín, Ostrava - Tři ze čtyř onkologických pacientů ohrožuje při léčbě podvýživa, ukázal průzkum na onkologických pracovištích. Zhruba třetina pacientů trpí dokonce těžkou podvýživou. Onkologové mají ale omezené možnosti, jak tomu zabránit, protože sami nemohou předepisovat ani speciální tekutou stravu.

Už ztráta několika kilogramů podle lékařů může přinést komplikace. Úbytek váhy nad deset procent dokonce zvyšuje riziko úmrtí.

„Za podvýživu se maskují úplně jiné věci - jako například opakující se močové infekce, zápal plic a to je zkrátka potom důsledek toho špatného stavu výživy,“ říká Viktor Maňásek, primář onkologie nemocnice v Novém Jičíně.

Problémem podle onkologů je především to, že oni sami nemohou pacientům předepsat speciální tekutou stravu, to mohou pouze nutriční lékaři. Čekací doby k odborníkovi na výživu do nějaké nutriční ambulance jsou ale někdy v řádu týdnů.

Reportáž Tomáše Vzorka (zdroj: ČT24)

Na Slovensku i v jiných evropských zemích přitom onkologové možnost předepsat speciální tekutou stravu mají. Čeští onkologové už jednají o tom, aby tuto možnost měli také. Zda se s pojišťovnami a Státním ústavem pro kontrolu léčiv dohodnou, by mělo být známo v řádech měsíců.