Odvolací soud nesouhlasí s osvobozením podezřelých z vraždy

Olomouc - Případ dvojnásobné vraždy manželů z Přerova, jejichž těla policisté nemohou najít, se vrací ke krajskému soudu. Mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy potvrdil, že odvolací soud zrušil rozsudek krajského senátu, který zprostil Pavla Nárožného a jeho matku Hanu obžaloby z vraždy. Soud se bude případem znovu zabývat v květnu. Hana Nárožná mezitím zemřela.

„Důvody rozhodnutí zatím nemohu komentovat,“ řekl Angyalossy. Podle něj se odvolací soud případem zabýval v neveřejném zasedání proto, že nebyly splněny podmínky pro veřejné projednání. „Bylo potřeba vyjasnit některé otázky, které nebylo možné řešit ve veřejném zasedání," doplnil mluvčí soudu. Soudce Vladimír Hendrych, ke kterému se případ vrací, uvedl, že nadřízený soud žádá jiné, obsáhlejší zhodnocení důkazů.

Rozhodnutí vrchního soudu oddálí řízení u přerovského okresního soudu, který řeší, zda pohřešované manžele prohlásí za mrtvé. Důležité je to například pro dědické řízení, ve hře je mimo jiné rodinný dům po zemřelých, do kterého se obžalovaný Nárožný po zprošťujícím rozsudku nastěhoval.

Manželé zmizeli v listopadu 2009. V jejich domě a garáži po nich zůstaly jen krvavé stopy, které odborníkům prozradily, že se stali oběti útoku, který nemohli přežít. Státní zástupkyně viní Pavla Nárožného a Hanu Nárožnou z toho, že manžele zavraždili, jejich těla naložili do osobního auta a odvezli na neznámé místo. Potvrzují to mimo jiné jejich pachové stopy nalezené v autě zavražděných, nebo svědectví souseda, který dosvědčil, že Nárožného viděl v osudnou noc za volantem. Doklady a platební karty zavražděných navíc po čase nalezli exekutoři v klavíru Hany Nárožné.

Obžalovaní strávili více než dva roky ve vazbě, vinu po celou dobu popírali. Podle soudce Hendrycha se neprokázalo, že by manžele zavraždili. Zároveň však uvedl, že podle senátu s vraždou něco společného mají. Po tělech policisté stále pátrají.