Obyvatelé Frýdku-Místku si zvelebují sídliště

Frýdek-Místek - Sídliště nové a lepší. Obyvatelé frýdecko-místecké čtvrti Spořilov vzali osud svého sídliště do svých rukou. Založili občanské sdružení a vlastní silou se snaží získávat peníze na proměnu místa, kde bydlí. Na sídlišti se tak rodí silné sousedské vztahy, což je podle psychologů jen dobře.

Občanské sdružení si místní založili před dvěma lety a od té doby se sídliště začalo proměňovat. Vzniklo tady třeba dětské hřiště. Parta nadšenců ze sídliště Spořilov se schází ve své klubovně ve sklepě. Na programu mají návrhy, jak si vylepšit život na obyčejném sídlišti. Peníze na opravu sídliště si sdružení získává svépomocí, oslovuje nadace, žádá o granty. A pomocnou ruku podává i samo město.

„Scházíme se jednou za týden, jednou za 14 dní. Ale když máme před nějakou akcí, tak to znamená, že tady strávíme, hodiny, často i noci,“ říká Ondřej Heřman, předseda Občanského sdružení.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Soudržnost místních obyvatel je podle psychologů vzácností. Sídliště totiž na rozdíl od venkova bývají na sousedské vztahy velmi chudá.