Spory v opavské městské policii

Opava - Strážníky a politiky v Opavě rozdělilo trestní oznámení na ředitele městské policie a rezortního náměstka primátora. Odbory strážníků je viní z toho, že na seznam aut, která nemohou ve městě dostat pokutu, vložili dvě soukromá vozidla šéfa městské policie. Oba to odmítají, část koaličních politiků ale už teď žádá jejich odchod.

Impulsem k vyhrocení vztahů se stala událost z poloviny listopadu. Policisté tehdy kontrolovali pěší zónu v centru města a vyfotili špatně parkující auto svého ředitele. Vůz se pak druhý den měl objevit na blacklistu.

Zařazení na seznam znamená, že toto a ještě jedno auto ředitele musí strážníci při kontrole vynechat. Odbory městské policie kvůli tomu podaly trestní oznámení. Mají za to, že jde o zneužití úředních pravomocí. Jak ředitel, tak i náměstek primátora odmítají, že by udržovali seznam aut prominentů.

„Jedná se o účelové jednání, za účelem diskriminace mé osoby a poškození dobrého jména městské policie,“ říká Milan Kokoř, ředitel MP Opava.

„V žádném případě zavedení dvou soukromých vozidel pana ředitele nebylo na můj pokyn, k tomu mají přístup pouze strážníci,“ hájí se Daniel Žídek, náměstek primátora Opavy.

To ale na politickou obhajobu stačit nemusí. Proti řediteli i náměstkovi primátora se staví i část koalice, která požaduje odstoupení Daniela Žídka anebo jeho odvolání.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Kvůli možné podjatosti nebudou případ vyšetřovat státní policisté z Opavy. Krajské policejní ředitelství zatím nerozhodlo, komu jej přidělí.

Vydáno pod