Lyžařka si poranila mozek, i když měla helmu. V Jeseníkách přibylo úrazů

Jeseník – Třináctiletá dívka se vážně zranila při lyžování na Ovčárně v Jeseníkách. Nezvládla jízdu a v plné rychlosti narazila do stromu. I když měla na hlavě přilbu, poranila si hlavu a mozek a zůstala na svahu ležet v bezvědomí. Šlo jí o život. Měla však štěstí, že na místě byl náhodou lékař letecké záchranné služby, který tam s další lékařkou lyžoval.

„Dívce tak mohli ihned poskytnout první pomoc na nejvyšší možné úrovni,“ zdůraznil náčelník jesenické horské služby Michal Klimeš. Mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl dodal, že dívka utrpěla také zranění hrudníku a nohy. Selhávalo jí dýchání. Z okraje lesa raněnou vyprostili horští záchranáři, kteří přivolali vrtulník z Olomouce. „Stabilizovanou pacientku odvezli na heliport a předali ji posádce vrtulníku, který ji odvezl do nemocnice,“ doplnil Klimeš. Humpl dodal, že posádka zraněnou transportovala do Úrazové nemocnice Brno.

Lyžařská sezóna je v Jeseníkách v plném proudu. V posledních dnech tam napadlo třicet centimetrů čerstvého sněhu, takže jsou dobré podmínky k lyžování.

Na Černé hoře začala lyžařská sezona
Zdroj: David Taneček/ČTK

Zraněných je podle záchranářů na jesenických svazích více než v minulém roce. „Oproti loňsku se počet úrazů zvýšil o patnáct procent. Už na konci minulého týdne jsme evidovali 760 úrazů, což bylo zhruba tolik jako za celou loňskou zimu,“ řekl náčelník jesenických záchranářů Klimeš a dodal, že například na Ovčárně se bude zřejmě lyžovat až do konce dubna. Problém podle něho je, že lidé často přeceňují své síly a schopnosti a naopak podceňují to, v jakém terénu se pohybují. Nejčastější zranění jsou zlomeniny a poranění kloubů.

Vrtulník letěl pod Praděd i o víkendu. Čtyřicetiletý muž si vážně poranil ruku, když narazil do kovové zábrany, která ohraničuje sjezdovku. Předtím volali záchranáři vrtulník v deseti případech vážných zranění. Dva případy, kdy lyžaři zranili malé děti, prověřují policisté. Letošní sezónu zatím nepřežil jeden sportovec. Dvaapadesátiletý lyžař se v prosinci smrtelně zranil v lyžařském areálu v obci Lipová-lázně. Narazil do sloupu a způsobil si vážná poranění hrudníku a břicha, na která na místě zemřel, přestože záchranáři dělali vše, aby ho oživili.