Vražda v kauze LTO před Vrchním soudem v Olomouci

Olomouc - Kvůli nedostatku důkazů zprostil olomoucký vrchní soud obžaloby Milana Šišmu a Jana Marcinka. Před osmnácti lety měli zavraždit zlínského podnikatele a obchodníka s lehkými topnými oleji Marka Lehkého. Případ třetího obžalovaného Jiřího Večeře, který měl vraždu organizovat, se vrací ke krajskému soudu.

Milan Šišma si měl vraždu objednat, Jiří Večeř zorganizovat a Jan Marcinek vykonat – tak zněla obžaloba, která třináct let pendlovala mezi dvěma soudy – brněnským krajským, který všechny tři muže pokaždé zprostil obžaloby, a olomouckým vrchním, který případ až dodnes stále vracel zpět. Teď po letech vynesl pro dva ze tří aktérů osvobozující verdikt.

„Tento pravomocný rozsudek přichází po šesti nepravomocných a po třinácti letech mého trestního stíhání,“ řekl Jan Marcinek po rozhodnutí soudu.

Jenže soud si není úplně jistý tím, že tito muži nebyli do vraždy Marka Lehkého zapletení. Jen nemá důkazy a uznává, že po tolika letech už se žádné nové neobjeví. Jediný, pro koho soudní maratón nekončí, je Jiří Večeř. Ten tak už pošesté odchází od olomouckého vrchního soudu s tím, že jeho případ znovu projedná brněnský krajský soud.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Kauza s lehkými topnými oleji se v Česku odehrávala na začátku 90. let. Podle tehdejších zákonů bylo možné danit stejnou věc různě – buď jako lehký topný olej nebo jako motorovou naftu. Rozdíl ve zdanění přitom byl zhruba 12 korun na litr a ze státní pokladny tak do soukromých kapes zmizely stovky miliard korun.

Marek Lehký byl zavražděn v roce 1995. Vrah mu na tělo připevnil trhavinu a zdálky ho odpálil. Tehdy spolupracoval na podvodech s lehkými topnými oleji se Šišmou, ale nechtěl se prý dělit o peníze. Šišma proto požádal Večeře, aby Lehkého zlikvidoval, a Večeř se obrátil na Marcinka, který měl popravu vykonat.