Krajský policejní šéf Tuhý povýší do Prahy, v Ostravě ho vystřídá Kužel

Praha, Ostrava - Náměstky policejního prezidenta budou Václav Kučera a nově také současný šéf policie v Moravskoslezském kraji Tomáš Tuhý. Kučera, který post náměstka pro kriminální policii nyní dočasně zastává, tak na pozici zůstane. Tuhý se stane náměstkem pro uniformovanou policii. „Policejní prezident Martin Červíček rozhodl o jejich ustanovení do funkcí od 1. dubna,“ informovala mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

Na Tuhého místo by měl nastoupit současný pověřený náměstek pro vnější službu Tomáš Kužel. Prakticky si tak své posty pouze vymění. Oba začínali policejní kariéru na severní Moravě, oba pracovali mimo jiné na vedoucích postech okresního policejního ředitelství v Jeseníku.

Jihomoravské krajské ředitelství povede současný ředitel dopravní policie Leoš Tržil. Kdo nastoupí na Tržilovo místo podle Kopecké zatím není jasné. Červíček Kužela a Kučeru dočasně pověřil jako své náměstky poté, co se koncem srpna stal šéfem policejního sboru. Ve funkci nahradil Petra Lessyho, kterého obvinila inspekce a ministr vnitra jej propustil ze služebního poměru.

Kužel, který již jednou post náměstka policejního prezidenta zastával a který čelil kritice kvůli spolupráci s komunistickou Státní bezpečností, se v nynějším výběrovém řízení o post náměstka ani neucházel. Červíčkovi dělal donedávna náměstka také Pavel Osvald. Věnoval se informatice a evropským projektům, jeho místo ale policejní prezident v rámci reorganizace sboru zrušil.