Opavská radnice pochybila při koupi nábytku

Opava – Vše se točí kolem koupě nábytku do zrekonstruovaného Kulturního domu Na Rybníčku v Opavě. Opavská radnice zaplatila firmě zálohu na nábytek zhruba o týden dříve, než ji rada coby dodavatele nábytku schválila. Opoziční zastupitelé bijí na poplach, vedení města přiznává administrativní chybu.

„Jsou procesy, které se musí dodržovat. Není možné zaplatit zálohu dříve, než se uzavře smlouva. Požádal jsem vedení města o zdůvodnění. Pak zvážíme další kroky,“ uvedl opoziční opavský zastupitel Marek Veselý pro MF Dnes.

Vedení města pochybení přiznává. Zdůvodňuje ji administrativním nedopatřením. „V pondělí měla firmu schválit rada, na úterý byla nastavená platba zálohy. Radní si však vyžádali další podrobnosti. Hned další pondělí pak výběr firmy schválili. Nastavená platba bohužel zůstala,“ sdělil náměstek primátora Dalibor Halátek.

„Šlo nám o rychlé zprovoznění Rybníčku, na které všichni čekali. Někdy prostě v zájmu věci čekat nemůžeme. Když to šlo poprvé do rady, nepočítali jsme s tím, že někteří radní budou mít problém s jednou z položek. Záloha se ale musela poslat dřív," dodal Halátek.

Radnici nábytek pro Rybníček nabízely čtyři firmy. „Jen jedna z nich však splnila zadání, které jsme potřebovali," zdůvodnil výběr náměstek Halátek.

Podle Jiřího Kračmara z Transparency International opavská radnice porušila zásadu rovného zacházení. „Jde o zakázku malého rozsahu, takže je pravda, že rada města nemusí postupovat podle zákona o veřejných zakázkách. Musí ale dodržovat zákonné zásady transparentnosti, rovného zacházení a nediskriminace. Tady došlo k porušení zásady rovného zacházení,“ komentoval Kračmar.

Dodal, že teoreticky by se opozice mohla obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten ale právě tyto malé zakázky většinou odkládá.