Do Ostravy dorazila první část superpočítače

Ostrava - V Ostravě začínají stavět superpočítač, který má být jedním z nejvýkonnějších v celé Evropě a s prvními výpočty se počítá už v tomto roce.  Do areálu Vysoké školy báňské dnes dorazil kontejner s jeho první částí. O jeho využití už projevily zájem nejen automobilové a letecké společnosti, ale také vědci.

Pracovníci Vysoké školy báňské si před transportem z Francie osobně kontrolovali přípravu prvních částí superpočítače. Ten byl za přísných bezpečnostních podmínek převezen ve speciálním kontejneru. Podle slov Martina Palkoviče, ředitele IT 4 Innovations, sloužila cesta do Francie k tomu, aby si prověřili způsob kompletace a především skutečnost, že vše funguje tak, jak má.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

Krátce po poledni vyložil v Ostravě jeřáb kontejner se záložními zdroji budoucího superpočítače. Zařízení, které dorazilo, vyjde na více než 90 milionů korun. Ostraha ho proto bude hlídat 24 hodin denně.

„Tento superpočítač má být jeden z největších, ne-li největší, v Evropě a takové pracoviště samozřejmě přitáhne zájem celé řady výzkumníků a zdaleka ne jen z České republiky,“ uvedl Vilém Novák z Ústavu pro výzkum a aplikace fuzzy modelování z Ostravské univerzity.

Modelování aut, letadel, výpočty ve zdravotnictví a genetice. Na to všechno jsou už v Ostravě připraveni. Zbývá vybrat jméno. Z řad obyvatel kraje přišlo už 5 tisíc návrhů. Mezi návrhy je řada názvů, které odkazují na Ostravu, Chachara, Baník, haldu apod. Další skupinou návrhů, které jsou velmi populární, jsou odkazy na scifi literaturu nebo IT tématiku. Zazněly návrhy jako Scheldon, Holy, Červený trpaslík nebo Centrální mozek lidstva.

Další část superpočítače dorazí do Ostravy na konci března. Jeho křest se potom uskuteční v květnu.