Jeseníky hlásí povedenou sezónu, úrazů ale přibylo

Jeseníky - Zimní sezóna přinesla Jeseníkům vyšší návštěvnost a tím pádem i vyšší zisky. Provozovatelé úspěch přisuzují investicím, novým službám a lepšímu marketingu. Horská služba navíc nemusela podnikat větší pátrací akce ani zasahovat v lavinách – ačkoliv menších úrazů přibylo.

„Měli jsme určitě více návštěvníků, než loni. Lidé se zřejmě vracejí znovu do českých hor. Kromě nákladů na zasněžování v prosinci to bylo už potom velice dobré,“ řekl František Kaštyl, zástupce střediska v Petříkově. Tuto sezónu považuje za nejlepší za několik posledních let. Lyžování hodně napomohlo i počasí, které se obešlo bez velkých změn. Takže ačkoliv bylo méně sněhu, teploty se držely spíše pod nulou.

Zástupce Ski Karlov, Boris Keka, má z návštěvnosti také dobrý pocit. „Oproti loňskému roku je možné tuto sezonu vyhodnotit jako úspěšnou, návštěvnost byla zhruba o 15 procent vyšší,“ dodal Keka. Své zásluhy na tom podle něj má například spuštění nových služeb, jako je dětský koutek či sušárna lyží a bot.

Velkou roli sehrálo i otevření nového areálu Čerťák se čtyřsedačkovou lanovkou v místě, kde dříve nikdy žádný vlek ani sjezdovky nebyly. Na závěr sezony se podařilo spustit také dvousedačkovou lanovku v areálu Klobouk. „Pro příští sezonu plánujeme další rozvoj naší nabídky, především pak spuštění čtyřsedačkové lanovky v centru Karlova pod Pradědem, rozšíření a zkvalitnění parkovišť a výstavbu nových stravovacích zařízení,“ doplnil Keka.

Podobně situaci vidí i Jaroslav Podzimek, zástupce střediska v Přemyslově. „Máme tržby vyšší než v uplynulých dvou letech, spokojeni jsme. Je to zřejmě službami, dali jsme i hodně peněz do reklamy. Zákazníci se k nám vracejí, jsou spokojeni,“ řekl.

S rostoucím počtem lyžařů samozřejmě roste i počet úrazů. Podle náčelníka jesenické horské služby Michala Klimeše se počet úrazů zvýšil přibližně o 15 procent. Nejčastější zranění lyžařů jsou poranění kloubů a zlomeniny.

Ve statistikách úrazů dominují sjezdaři, následují je vyznavači snowboardingu. „Z celkového počtu přibližně 760 úrazů, to bylo celkem 412 zraněných sjezdových lyžařů a 180 snowboardistů,“ doplnil Klimeš.

Celkem v devíti případech musel v Jeseníkách přistávat kvůli těžkým úrazům vrtulník. Naposledy to bylo počátkem března na Ovčárně, kde šestnáctiletý mladík vyjel ze sjezdovky a po pádu utrpěl mnohačetná zranění.

Končící zima má na svědomí i jedno smrtelné zranění. V lyžařském areálu Miroslav zemřel v prosinci dvaapadesátiletý lyžař. Muž narazil do sloupu a způsobil si vnitřní zranění hrudníku a břicha.

„Lyžovat se bude v Jeseníkách až do Velikonoc a na Ovčárně až do konce dubna,“ dodal Michal Klimeš. Dá se tedy očekávat, že počet úrazů ještě poroste.

Vydáno pod